• Max Hoornweg is met CVV Zwervers aan een goede serie bezig.
• Max Hoornweg is met CVV Zwervers aan een goede serie bezig. Foto: John Wijntjes

Max Hoornweg: ‘maximaal’ scoren in voetbal en cricket

Sport 826 keer gelezen

CAPELLE • Voetbal en cricket zijn de sportieve passies van Max Hoornweg, spits van CVV Zwervers en bowler van Sparta. Begin dit seizoen voetbalde Max Hoornweg nog in het zevende elftal van CVV Zwervers. En nu is hij de gewaardeerd en scorende spits van de hoofdmacht.

“Ik ben gaandeweg dit seizoen toegevoegd aan het eerste elftal,” vertelt de 28-jarige Rotterdammer met Capelse roots. “Een paar jaar geleden kwam ik bij Zwervers terecht om daar met een groep vrienden te gaan voetballen in het zevende elftal. Was hartstikke leuk, tot het team uiteen viel.” 

Kans in het eerste

“Er werd vervolgens een nieuwe ploeg geformeerd, maar ik kon er mijn draai niet in vinden. Al binnen een paar weken ergerde ik me aan het voetbalniveau en het feit dat er soms geen scheidsrechter beschikbaar was bij de wedstrijden. In die fase maakte ik een praatje met Henry van Zeist, assistent-trainer bij het eerste elftal. Ik vroeg hem of ze mij een kans wilden geven als spits. De dinsdag en donderdag daarna trainde ik mee met de selectie. En op zaterdag vond ik mezelf terug in de opstelling van het duel met Spartaan’20. Best bijzonder was dat. En leuk en spannend tegelijk.”

Doorpakken

Hoornweg, die ooit bij SVS begon en later bij de amateurs van Sparta het eerste elftal haalde, bracht met zijn enthousiasme, snelheid en doelgerichtheid meteen extra ‘schwung’ in Zwervers’ hoofdmacht. “Het gaat lekker,” glimlacht hij. “Niet alleen met mij, maar met het hele elftal. We hebben ons inmiddels vanaf een degradatieplek opgewerkt tot een positie boven de rode streep. Sinds de winterstop hebben we een aantal duels achtereen gewonnen, waaronder de wedstrijd tegen de koploper Oranje Wit. En nu willen we doorpakken. Ik ben er van overtuigd dat we daarin gaan slagen.” 

Bevestiging van kwaliteiten

“Er zit veel kwaliteit in ons team, alleen kwam dat er voor de winterstop niet altijd uit qua punten. Het klinkt misschien gek, maar we zijn relatief lang onze grootste tegenstander geweest. Met andere woorden: we maakten het onszelf moeilijk. Eigenlijk onnodig, want we zijn deze competitie eigenlijk door geen enkele ploeg van de mat gespeeld. Dat we de laatste weken wél wonnen, is voor mij een bevestiging van onze voetballende kwaliteiten. Dat voelt goed.”

Bowler

Voetbal is niet de enige sportieve bezigheid waar Max Hoornweg (28) erg van kan genieten. Ook voor cricket mag je hem ‘s nachts wakker maken. De voorbije twee seizoenen speelde hij op het hoogste landelijke niveau bij VOC, om zich vervolgens aan te sluiten bij Sparta in Capelle-Schenkel. Hij maakt er als bowler deel uit van het eerste team. “De voorbereiding op het cricketseizoen is alweer begonnen,’ vertelt Hoornweg. “Ook daar heb ik veel zin in. Cricket heeft me al veel moois gebracht. Zo heb ik bijvoorbeeld drie winters lang in Zuid-Afrika doorgebracht om daar te trainen en op de mooiste plekken mijn wedstrijden gespeeld.” 

“En nu ben ik weer bij Sparta, waar ook mijn twee broers spelen. Ooit speelde die club op sportpark Couwenhoek, de thuishaven van Zwervers. Alleen daarom al is het leuk om nu als voetballer terug te zijn op die locatie. Het voelt alsof de cirkel rond is.”

Snelheid

Prettig voor Zwervers is ook dat het mede dankzij Max Hoornweg gemakkelijker scoort dan voorheen. In zijn eerste acht duels schoot hij al zeven keer raak, een moyenne van bijna 1 treffer per wedstrijd. “Wat een typische Hoornweg-goal is?”, herhaalt hij de vraag. “Reageren op een steekpass en als een duveltje-uit-een-doosje toeslaan. Zo scoor ik graag, waarbij ik mijn snelheid ten volle benut. Ik hoop er nog een paar bij te maken op deze manier.”

Sport als verbinding

In het dagelijks leven is Max Hoornweg werkzaam als junior projectleider bij de maatschappelijke tak van Excelsior Rotterdam. “Een prachtbaan”, zo stelt hij vast. “We richten ons vooral op kinderen uit minder florerende wijken in Rotterdam en gebruiken sport als middel om verbinding te krijgen en ze sterker te maken qua zelfvertrouwen. Ik geniet elke dag van mijn werk en van wat je als voetbalorganisatie kunt betekenen voor anderen. Tussen werk, voetbal en cricket door is Max Hoornweg druk bezig met zijn aanstaande verhuizing van Rotterdam naar Zevenhuizen. “Mijn vriendin en ik hopen daar binnenkort een huis te betrekken. Nog even flink klussen en het is zo ver. Ook mooi!”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De kampioenen op de foto.
Meidenteam MO15-1 van CVV Zwervers kampioen na Capels onderonsje Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke dag bij Wijkcentrum De Harp vanwege 10-jarig bestaan Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Natuuractiviteiten in Hitland: (water-)dieren en planten ontdekken Nieuws gisteren
Afbeelding
Ongekende ontsnapping: CVV Zwervers handhaaft zich in tweede klasse Sport 27 mei, 09:10
Afbeelding
Capellenaar aangehouden na vondst drugs, geld en vuurwapen in woning 112 27 mei, 07:46
Afbeelding
In beeld: braderie en rommelmarkt in Capelle-West Nieuws 26 mei, 13:12
Afbeelding
Fitnessruimte voor Oekraïense vluchtelingen geopend Met foto's 26 mei, 11:49
• Archiefbeeld open dag Ontmoetingstuin.
Twee open dagen bij Ontmoetingstuin Hitland Nieuws 25 mei, 08:27