• De vijf 'Ahoy'-turnsters en hun trainers.
• De vijf 'Ahoy'-turnsters en hun trainers. Foto: Jan Timmer

Vijf TurnAround-turnsters naar toernooi Ahoy Cup

Sport 1.057 keer gelezen

CAPELLE • TurnAround is op 24 en 25 juni met maar liefst vijf turnsters vertegenwoordigd bij het prestigieuze toernooi om de Ahoy Cup. Dat met de plaatsing van het kwartet een unicum in de clubgeschiedenis van de nog jonge Capelse vereniging wordt genoteerd stemt tot trots.

Vorig jaar wist alleen Isa Ruigendijk zich te kwalificeren. Zij mocht als Nederlands kampioene op het onderdeel Sprong deelnemen. Ditmaal is de delegatie in het ‘sportpaleis’ uitgebreid met Isa’s clubgenoten Loes Platzbeecker, Jayda Aubel, Elise Kroon en Laura van Weesep. Het viertal nieuwkomers mag zich gaan voorbereiden op een bijzondere ervaring, weet Isa Ruigendijk (19). “Het is superleuk om in Ahoy te mogen staan,” zegt ze. “Bij districtswedsstrijden en NK-toernooien ben je gewend om in gymzalen of sporthallen te turnen. In Ahoy is alles anders: een podium, prachtige belichting en grote tribunes. Kortom: een heel andere entourage dan je bij ‘normale’ wedstrijden gewend bent. Ook qua spanning is het anders. Je hoeft alleen maar te turnen bij de Ahoy Cup. Er zit geen kwalificatiedruk meer achter.”

Isa Ruigendijk werd afgelopen april in Alkmaar tot haar eigen verrassing nationaal kampioen op Sprong. “Alles zat mee,” glimlacht ze. “Ik maakte geen noemenswaardige fouten en dan kun je dus zomaar de titel pakken.” Haar vier clubgenoten behaalden eveneens uitstekende NK-resultaten op zowel de Meerkamp als de individuele onderdelen. Jayda Aubel (17) eindigde als derde op de meerkamp en als tweede op Vloer, Elise Kroon (15) werd op Vloer, Loes Platzbeecker (16) won op meerkamp en Laura van Weesep (21) oogstte een plekje in Ahoy door op alle onderdelen bovengemiddeld te scoren zonder dat dat tot een medaille leidde. Isa Ruigendijk tenslotte pakte op het NK naast haar titel op Sprong een tweede plaats op Brug en een meerkamp-ticket.

“Het is geweldig dat we met z’n vijven naar Ahoy mogen,” zegt Laura van Weesep. “Niet eerder mocht TurnAround zoveel turnsters afvaardigen. Ik zie het ook als een beloning voor ons harde werken. Daarnaast zijn we als team gegroeid. We maken veel plezier, peppen elkaar op en vormen een vriendinnengroep die ook buiten het turnen met elkaar omgaat. Natuurlijk willen we graag presteren, maar we willen het ook gewoon leuk hebben met elkaar. Dat lukt prima.”

“We trainen drie keer drie uur in de week,” vertelt Elise Kroon. “En dat is precies goed. Natuurlijk, ons urenaantal stelt niets voor als je dat met turnsters uit de hogere divisies vergelijkt, maar die negen uur die wij ‘maken’ zorgen er wel voor dat je ook buiten nog een leven hebt.” “Klopt”, reageert Jayda Aubel. “Meer en zwaarder trainen betekent ook dat je eerder kans loopt op blessures. Zoals het nu gaat is het precies goed. We draaien hartstikke goed mee in de derde divisie en zijn fit. Die balans bevalt ons wel.”

Joyce Hagenaar hoort de verhalen van de TurnAround-meiden met plezier aan. Als bestuurslid en lid van de trainersstaf geniet ze volop van de prestaties en de onderlinge sfeer van het bijzondere clubkwintet. “Het is prachtig om te zien dat ze zelfs tot Ahoy reiken,” glimlacht ze. “Het is heerlijk om met ze te werken en zoveel vertrouwen van ze te ontvangen. Mooi vind ik het ook dat vier van hen inmiddels zelf ook als trainers aan de slag zijn bij onze vereniging. Ze houden zich bezig met een categorie jongere meiden. Voor hen zijn ze écht een voorbeeld. Geweldig om te zien.” Joyce Hagenaar en haar collega’s zijn met elkaar verantwoordelijk voor een bovenbouw-selectiegroep van 26 turnsters. “En die is super hecht”, stelt ze vast. “Er is nauwelijks verloop. Dat zegt alles over de sfeer. Die is enorm goed en zorgt voor binding.”

Na dit seizoen promoveren Loes Platsbeeceker, Isa Ruigendijk en Jayda Aubel op basis van hun knappe resultaten naar de tweede divisie. Willen ze ook op dat niveau aan kunnen haken, dan ontkomen ze er niet aan om meer te gaan trainen. “En dat is iets wat TurnAround ze niet kan bieden,” weet Joyce Hagenaar. “Misschien is een andere club dan een betere optie voor ze. Daar zijn we met ze over in gesprek. Uiteindelijk kiezen we altijd voor het turnen. Dat belang stijgt uit boven dat van TurnAround.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Najaarsronde coronavaccinatie start 2 oktober Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
In beeld - Veiligheidsdag in centrum van Capelle Fotoreportage 1 okt., 11:46
Afbeelding
RET schaalt dienstregeling op; bus 30 rijdt weer vaker Nieuws 1 okt., 09:22
Afbeelding
Chaos na aanrijding tussen vier auto's op Capelseweg 112 30 sep., 20:38
Afbeelding
Fotowedstrijd 'Water in beeld' bij Hoogheemraadschap Nieuws 29 sep., 18:15
Afbeelding
Extra activiteiten Repair Café tijdens Week van de Duurzaamheid Nieuws 29 sep., 16:30
Afbeelding
Mevrouw De Rooij-Van Leeuwen 104 jaar geworden Nieuws 29 sep., 14:03
Afbeelding
Activiteiten Kinderclub Torenhof in herfstvakantie Nieuws 29 sep., 11:30