• Ewout Bückmann.
• Ewout Bückmann. Foto: Huub Lakerveld

Ewout Bückmann zwaait af als voorzitter Adviesraad: ‘Het team staat’

Nieuws 690 keer gelezen

CAPELLE • Ewout Bückmann neemt afscheid als voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Zijn opvolger wacht een mooie, verbindende taak. De Adviesraad Sociaal Domein kijkt over de schouder mee bij de gemeente als het gaat om beleid. 

“We geven gevraagd of ongevraagd advies”, zegt Ewout Bückmann. “De signalen die de Adviesraad geeft, worden gewaardeerd.”

Hoe kan de gemeente duidelijker communiceren? Hoe kan de jeugdzorg beter geregeld worden, of de handhaving van de bijstand of openbare toiletten? Over zulke zaken - en veel meer - buigt de Adviesraad Sociaal Domein zich. 

Betrokken Capellenaren
Bückmann legt uit wie er in de Adviesraad zitten. “We hebben zo’n veertien tot zestien leden en een voorzitter, die allemaal Capellenaar zijn. Iedereen heeft ervaring met het sociale domein, zoals het hebben van een bijstandsuitkering of kinderen die te maken hebben gehad met jeugdhulp. Of kennis of interesse hierin hebben vanuit zijn of haar werk. Daarnaast zijn alle leden betrokken Capellenaren. Ook het lezen van beleidsstukken en meeschrijven met adviezen horen erbij. Maar niet iedereen hoeft alles te doen. Als we met elkaar als groep maar ons doel kunnen bereiken.”

We kunnen ook zelf zaken aankaarten die ‘niet lekker’ lopen

Advies voor beleid
De Adviesraad Sociaal Domein wordt door de gemeente betrokken, maar komt ook zelf met onderwerpen. “We worden door de gemeente gevraagd als er nieuw beleid wordt gemaakt”, vertelt Ewout Bückmann. “Maar we kunnen ook zelf zaken aandragen, als we zien dat iets ‘niet lekker loopt’. En als het nodig is, advies geven aan de gemeente. Het signaal wordt altijd gewaardeerd, maar niet per se overgenomen. Vaak weten ze al dat we met een onderwerp bezig zijn. Soms krijg je dan vooraf voldoende antwoorden, en denken wij: ‘Het komt wel goed, we hoeven er niets meer mee.’ Maar soms willen we toch alsnog een advies geven. En de gemeente ziet dan vaak in dat we toch een belangrijk punt aandragen.”

Wij hebben meer gevoel voor de praktijk dan ambtenaren, zitten dichter bij de uitvoering

Spreken uit eigen ervaring
Is het niet de taak van ambtenaren om hier rekening mee te houden? Volgens Bückmann werkt het in de praktijk niet zo. “De ambtenaren zijn vooral druk met beleid en uitvoering. Maar wij hebben de voelsprieten vanuit onze eigen praktijk. Het helpt als je uit je uit eigen ervaring spreekt. Wij hebben daar meer gevoel voor dan ambtenaren; ze zitten niet bij de uitvoering. Dat is onze meerwaarde: we zitten wat dichter op de uitvoering. Maar: de ambtenaren zien dat ook, en staan open voor input. En, het is makkelijker om ons van tevoren te vragen om advies, dan achteraf wijzigingen aan te brengen in het beleid.”

Uitdagingen
Capelle is al goed bezig, vindt Bückmann, al komen er uitdagingen aan. “Er gaat nog veel veranderen op het gebied van bijstand en jeugdzorg. Dus er komt veel werk aan voor de gemeente, waarbij input van buitenaf belangrijk wordt. Maar ik ben er positief over dat dat goed gaat lopen.”

Ik heb het gevoel dat het team ‘staat’ en ze wel verder kunnen zonder mij

Ewout Bückmann stopt nu als voorzitter, na vier jaar. “Je kunt voor tweede termijn gaan, als ze met je door willen”, lacht Bückmann. “Ik heb getwijfeld om door te gaan. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Nog een keer vier jaar is voor mij iets te lang. Het is een leuk team, dus het zou nog kunnen. Maar ik heb ook het gevoel dat het team ‘staat’ en dat ze wel verder kunnen zonder mij.”

“Het is een mooie taak met een mooie club mensen. Je kan iets betekenen voor Capellenaren, je hebt echt een meerwaarde.”

De Adviesraad is dus op zoek naar een nieuwe voorzitter. De voorzitter en leden van de Adviesraad krijgen een onkostenvergoeding. Capellenaren die interesse hebben, kunnen zich melden via
secretariaat@adviesraadcapelle.nl. Ook Capellenaren die lid willen worden, kunnen zich hier melden.

Zie voor meer info: www.adviesraadcapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie vangt pulletje op nadat moedereend is doodgereden: 'We vangen niet alleen boeven' Nieuws 15 uur geleden
• De kampioenen op de foto.
Meidenteam MO15-1 van CVV Zwervers kampioen na Capels onderonsje Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke dag bij Wijkcentrum De Harp vanwege 10-jarig bestaan Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Natuuractiviteiten in Hitland: (water-)dieren en planten ontdekken Nieuws gisteren
Afbeelding
Ongekende ontsnapping: CVV Zwervers handhaaft zich in tweede klasse Sport 27 mei, 09:10
Afbeelding
Capellenaar aangehouden na vondst drugs, geld en vuurwapen in woning 112 27 mei, 07:46
Afbeelding
In beeld: braderie en rommelmarkt in Capelle-West Nieuws 26 mei, 13:12
Afbeelding
Fitnessruimte voor Oekraïense vluchtelingen geopend Met foto's 26 mei, 11:49