Afbeelding
Foto: Jan van der Arend
Fotoreportage

‘Ouwe Rotten’ spelen voorstelling over water

Nieuws Fotoseries 1.141 keer gelezen

CAPELLE • De Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten speelde afgelopen week de voorstelling ‘Over het water’ in het Isala Theater. Een stuk met als thema ‘Wat is Capelle zonder de Hollandsche IJssel?’

“Waar ben ik nu terecht gekomen?” dacht Eric Plugge toen hij eind maart van dit jaar de repetitieruimte in het Isala Theater binnenstapte om kennis te maken met de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten. “We zaten in een kring, het leek wel een praatgroep.” Eric had de oproep van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten gelezen waarin spelers werden gezocht voor een nieuwe voorstelling en het leek hem wel iets. “Als pas gepensioneerde had ik ineens veel vrije tijd en ik had al eens aan theater gedaan, toen ik begin twintig was, met een een eigen cabaretgroepje in Den Haag.” Eric liet zich niet afschrikken door die eerste bijeenkomst. “Als je ergens aan begint, moet je het een kans geven.”

Improvisatie
De stukken van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten worden altijd in samenwerking met de spelers gemaakt. In de kring die Eric deed denken aan een praatgroep, werd als eerste aan de spelers gevraagd wat hun associaties waren met water en welke herinneringen ze eraan hadden. “Ik vertelde toen over mijn ergernis over vrouwen die de hele dag rondlopen met waterflesjes. Het lichaam bestaat voor 90 procent uit water, waarom giet je er dan zoveel bij? Die ergernis is in een scène terecht gekomen. Dat is erg leuk.”

In volgende bijeenkomsten ontstonden er scènes tijdens de improvisatieopdrachten die regisseur Mariëlle van de Griendt aan de spelers gaf en tijdens die opdrachten verzonnen de spelers ook personages.

De Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten
De Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten, kortweg TOR, werd bijna tien jaar opgericht door Pluspunt, een expertisecentrum voor ouderen en participatie in Rotterdam. In 2015 werd TOR een zelfstandige stichting. Doel van de Theaterwerkplaats is 60-plussers de kans te geven hun theatertalenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

De Capelse groep werd in 2016 opgericht in samenwerking met het Isala Theater. ‘Over het water’ is de vierde voorstelling van de Capelse groep. Gingen vorige voorstellingen vooral over de perikelen van het ouder worden, deze voorstelling heeft een echt Capels thema: water. Want wat is Capelle zonder de Hollandsche IJssel?

De groep spelers van ‘Over het water’ bestond voor de helft uit debutanten zoals Eric, voor de andere helft waren het spelers die al aan eerdere voorstellingen hadden meegedaan.

Personage vormgeven
Eric Plugge: “Ik begon het echt leuk te vinden toen het script klaar was. Toen kreeg het vorm. De tekst uit mijn hoofd leren was ook nog wel lastig. Vooral omdat ’s nachts in bed al die teksten door mijn hoofd tolden en als ik op de repetitievloer stond was het helemaal weg. Wat voor mij een eye-opener was: je kunt wel de tekst uit je hoofd kennen, maar dan moet je ook aan de slag met het vormgeven van je personage. Ik was de veerman en moest bedenken: hoe loopt hij, hoe beweegt hij, hoe praat hij?”

Livemuziek
Tijdens de repetities werd als snel duidelijk dat livemuziek een heel welkome aanvulling zou zijn op de scènes. Een muzikant was snel gevonden: Kees de Jong. Kees introduceerde nog twee muzikanten: Esther Schoen en André Jager. Als de veelzijdige man die hij is, nam hij ook nog de rol van Johan van Veen op zich - de waterstaatkundig ingenieur die begin jaren vijftig al waarschuwde voor een watersnoodramp -, schreef een lied voor Johan van Veen èn maakte een tekening voor de flyer.

Omdat er ook filmbeelden nodig waren, werd er contact gezocht met de filmclub IJsselstreek-Draaiboek. Jan van der Arend van de filmclub meldde zich en ging er bij nacht en ontij op uit om filmbeelden van een woeste branding of een mistige rivier te maken.

Het water komt
Terwijl storm Ciarán over het land woedde, zat het publiek op 2 november beschut in de Luc Lutszaal van het Isala Theater te kijken hoe een steenrijke scheepsmagnaat geld wil verdienen aan het de Hollandsche IJssel door er een pretrivier van te maken met een all-you-can-eat resort. Ook denkt hij op het spoor te zijn van een geheime waterbron en ziet al een luxe welnesscentrum voor zich.

Uiteindelijk keert ook de besluiteloze dijkgraaf zich tegen hem en pakt de scheepsmagnaat, met de toepasselijke naam Arie Ajassis, zijn biezen. Ondertussen klinkt vanaf het balkon de waarschuwende stem van Johan van Veen: “Pas op! Het water komt!”

Actueel
Eric Plugge: “Ik was van tevoren niet zenuwachtig. ik dacht vooral: als het voorbij is kan ik eindelijk die vervelende baard afscheren die nodig was voor de veerman. Na afloop van de voorstelling was ik helemaal geëmotioneerd. Ik vond het zo geweldig wat we hebben neergezet. Iedereen zat zo goed in zijn rol en dankzij de kostuums en het decor van Marjo zag het er prachtig uit.”

Ook het publiek was enthousiast. Men vond het stuk niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook heel actueel. Klimaatverandering, een stijgende waterspiegel, watervervuiling, watertekorten; we zijn nog lang niet uitgepraat over het water.

‘Over het water’ van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten was op 2 november twee keer te zien in het Isala Theater. De tekst werd geschreven door Willy Hilverda in samenwerking met de spelers. De regie was in handen van Mariëlle van de Griendt. De spelers: Liesbeth Dirksen (vervanging van Ineke Breeman), Wim Nicodem, Piet Hein van Gilse, Eric Plugge, Lilian Sandmann, Inge Schouten, Jennie Veringmeijer en Riekje Wiersma.

Decor en kledingadvies: Marjo van der Pols; Muziek: André de Jager, Kees de Jong, Esther Schoen; Filmbeelden: Jan van der Arend; Lichtontwerp: Vincent van Houwelingen

Meer informatie over de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten: www.theaterwerkplaatsouwerotten.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Kamerkoor Vida Vocalis.
Kamerkoor Vida Vocalis voert Noord-Europese muziek uit in Dorpskerk Nieuws 17 mei, 14:18
• Duo Palmera.
Leuk Latin feestje op de Spido, verzorgd door Duo Palmera ingezonden mededeling 17 mei, 11:40
• Werk aan de weg op de Van Brienenoordbrug.
Opnieuw sluiting deel Van Brienenoordbrug: dit betekent het voor weggebruikers Nieuws 17 mei, 10:55
Afbeelding
Dagje dierentuin, golfen of spelletjes doen tijdens Week van de Jonge Mantelzorger Nieuws 17 mei, 08:56
Afbeelding
Koor- en samenzangavond met Shaare Zedek Koor in Nieuwe Westerkerk Nieuws 16 mei, 17:55
• Een eerdere winnaar bij Pitch Parade.
Pitch Parade in Capelle: geld voor jongeren die dromen willen realiseren Nieuws 16 mei, 15:50
• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws 16 mei, 13:37
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 16 mei, 11:13