• De pakketten worden in de auto geladen en gaan rechtstreeks naar Capellenaren.
• De pakketten worden in de auto geladen en gaan rechtstreeks naar Capellenaren. Foto: Jan van der Arend

Duizend pakketten voor kerst uitgedeeld

Algemeen 980 keer gelezen

CAPELLE • Met de gebundelde kracht van een flinke ploeg vrijwilligers zijn afgelopen week duizend voedselpakketten ingepakt en bezorgd bij Capellenaren die dit goed kunnen gebruiken. De actie is een initiatief van Rotary, Lionsclub, de Van Cappellenstichting en de gezamenlijke Capelse kerken. De gemeente helpt dit jaar met 400 extra pakketten, maar er waren onvoldoende adressen beschikbaar. 

“In de vorige jaren maakten wij telkens 800 pakketten, dit jaar is dat toegenomen tot 1000”, vertelt Jeroen Mol van de Lionsclub. “Een groep van zo’n negentig vrijwilligers heeft geholpen met het inpakken van de tassen met 25 verschillende producten. Daarnaast zijn er nog de vrijwilligers die langs de deuren gaan om de pakketten af te leveren. Er zitten levensmiddelen in die iedereen goed kan gebruiken.”

Rotary begon met de voedselpakkettenactie, zo’n twintig jaar geleden. Jos Hartmans van Rotary: “We begonnen met het weggeven van onze eigen kerstpakketten, maar zijn financiering gaan zoeken om het uit te breiden. Later kwamen de Lions en kerken erbij. Toen wij begonnen leefde de gedachte dat er geen armoede in Nederland speelde. Tot we pakketten begonnen rond te brengen. Er was geen energiecrisis, maar we zagen binnen wel mensen met handschoenen en ijsmutsen op. Toen was duidelijk dat we het groter moesten aanpakken.” 

In verband met de privacy komen de adressen door via de kerken; de gemeente mag de bewuste adressen niet verstrekken. Jan Bezemer is namens de Capelse kerken betrokken bij het verzamelen van adressen voor de actie. “Via allerlei organisaties krijgen wij die gegevens door, van onze kerken tot huisartsen en scholen”, vertelt hij. Zo bereikt de actie ook de niet-kerkelijke Capellenaren. Hoewel het inpakken volgens het drietal z’n charme heeft, is het bezorgen aan de deur volgens hen het mooiste om te doen. “Soms hoor je vreugdekreten van kinderen zodra de deur dichtvalt”, vertelt Jan Bezemer. “Ik ben weleens bij een oudere man aan de deur geweest die huilde van ontroering, omdat hij iets kreeg”, vult Jeroen Mol aan. Jos Hartmans: “Ik kwam eens bij iemand aan de deur die zei: ‘Geef het maar aan mijn buurman, die heeft het harder nodig dan ik’. Hij had net een nieuwe baan gevonden.”

Huub Lakerveld

Vijf organisaties hebben zich weer ingezet voor de jaarlijkse voedselpakketactie. Dit jaar zijn duizend pakketten bezorgd.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49
Afbeelding
Jonge Capelse mantelzorgers beleven ontspannen uitje in klimbos Nieuws 6 mei, 17:25
Afbeelding
Dit zijn de winnende 4 en 5 mei-gedichten van Capelse leerlingen Nieuws 6 mei, 15:10
Afbeelding
Twee Capellenaren (21) aangehouden op A16 na waarschuwingsschot van politie 112 6 mei, 13:01
Afbeelding
Zo presteerden de Capelse voetbalclubs afgelopen weekend Sport 6 mei, 11:36
Afbeelding
Capelle viert vrijheid met bevrijdingsconcert in St. Paulus' Fotoreportage 6 mei, 10:13
Afbeelding
Maas Marimba Trio geeft bijzonder concert in Van Cappellenhuis Met foto's 6 mei, 09:18