• Cees Dortland loopt voor Stichting ALS.
• Cees Dortland loopt voor Stichting ALS. Foto: Cor Hulsbus

Cees Dortland loopt vierdaagse voor Stichting ALS

Algemeen 761 keer gelezen

CAPELLE • Cees Dortland (70) loopt deze zomer voor de 21e keer de Nijmeegse vierdaagse en voor de elfde keer voor de Stichting ALS. Deze supervrijwilliger bij Aafje (locatie de Rozenburcht en de Roo van Capelle) wandelt elke dag vele kilometers door en rond Capelle aan den IJssel om zoveel mogelijk kilometers te maken en aandacht te vragen voor zijn actie. 

Cees Dortland is dagelijks aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse die dit jaar van dinsdag 19 tot en met 24 juli wordt gehouden. Op zich nog een tijd te gaan, maar Capellenaar Cees wil het liefst zo snel mogelijk meer naamsbekendheid voor zijn actie en gebruikt alle middelen om mensen te wijzen op dit goede doel.

Schrikken
“Ik ben dus een fervent wandelaar, maar besef elke keer weer dat er vele duizenden mensen dit niet kunnen doen. Ik denk dat weinig mensen stilstaan bij dit feit. Natuurlijk horen we af en toe dat een bekende Nederlander, een kennis of familielid de gevreesde spierziekte ALS heeft of een andere ernstige spierziekte. Dat is altijd weer schrikken. Je gaat er niet meteen aan dood, maar deze ziekte sloopt wel het lichaam en elke dag gaat de zieke er op achteruit. Beter worden deze mensen niet. Dat vind ik al vele jaren een verschrikkelijk idee. Kijk, ik wandel en beweeg enorm veel en dat is eigenlijk ook ontstaan uit het feit dat ik vaak heb gelezen dat bewegen goed is voor geest en lichaam.”

Twee tehuizen
Cees Dortland maakt naast de wandelen veel vrijwilligersuren, onder meer bij Servicepunt Krimpen (De Korf). In De Rozenburcht en De Roo van Capelle kennen vrijwel alle bezoekers hem en zeker alle bewoners. “Al is dat voor mensen met geheugenbeperkingen natuurlijk niet vanzelfsprekend. Ik ben erg geïnteresseerd in het menselijk brein. Heb onlangs ook weer in de regio Utrecht een zeer interessante lezing en activiteitendag bij professor Erik Scherder gevolgd. Deze man kan zo enorm boeiend en helder uitleggen hoe onze hersenen werken. Ook hij benadrukt keer op keer dat wandelen goed is voor ons brein.”

“Ik ben nu 70 en voel mij topfit, maar sta elke dag stil bij het feit dat onze bewoners en de vele mensen met ALS niet zo ver kunnen wandelen. Vandaar dat ik de Vierdaagse voor al deze mensen wil lopen. Althans, om aandacht voor hen te vragen. Als activiteitenbegeleider in De Roo wil ik ook graag met deze mensen buiten lopen en hen in beweging brengen.”

“Eindelijk mag het weer, wandelen in Nijmegen waar de vierdaagse thuis hoort, na twee jaar alternatief te hebben gewandeld. Wat niet in Nijmegen thuis hoort, maar ook niet in deze wereld is ALS dus ga ik ook dit jaar weer gewoon verder met mijn strijd om dit de wereld uit te helpen.”

Mensen die enthousiast zijn over de actie van Cees Dortland en willen helpen, kunnen kijken op www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/cees-dortland-2.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Daniël de Clercq.
Doppio-Espresso viert 5-jarig bestaan: 'Loyale gasten zijn een steun voor ons' Advertorial 12 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeluk op Lijstersingel in Capelle Nieuws 13 uur geleden
• Cheyenne den Decker.
Capelse Cheyenne (13) succesvol op haar eerste EK taekwondo Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Stukje Couwenhoekseweg één avond en nacht dicht: dit betekent het voor jouw route Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zes bijeenkomsten Goud voor Oud in mei Nieuws 30 apr, 17:10
• De afvalwaterzuivering van Kralingseveer.
Binnen kijken bij afvalwaterzuivering Kralingseveer op 3 mei Nieuws 30 apr, 14:50
• Het Bevrijdingsconcert van 2023.
Bevrijdingsconcert van Musical Souvenir in St. Paulus' Bekeringkerk Nieuws 30 apr, 12:10
Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 30 apr, 10:20