<p>&bull; Maquete van het Beijerinckgemaal.</p>

• Maquete van het Beijerinckgemaal.

(Foto: Huub Lakerveld)

Nieuwe (educatieve) koers voor Beijerinckgemaal

  •   keer gelezen

CAPELLE • Op zaterdag 21 mei wordt een nieuwe koers gepresenteerd voor het Jan Anne Beijerinckgemaal aan de Bermweg. Het doel is om vooral de educatieve functie belangrijker te maken dan die nu is en meer aandacht te vragen voor de iconische status van het gebouw.


De nieuwe koers wordt ingeluid met een werkbezoek van de Dijkgraaf Toon van der Klugt van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Gastheer vanuit gemeente Capelle aan den IJssel is burgemeester Peter Oskam. Het bestuur zal hun een recent opgesteld ambitiedocument overhandigen. Daarin wordt de nieuwe koers uiteengezet, die de educatieve functie van het gemaal sterk moet verbeteren.

Het bevat bovendien voorstellen die de iconische betekenis van het gemaal accentueren, waardoor het gemaal een aantrekkelijke plek wordt om te verblijven. Zo kan het gemaal een plek worden om trots op te zijn voor de Capellenaar, de bewoners van de Alexanderpolder en alle bewoners in de wijde omtrek. 

Het Jan Anne Beijerinckgemaal aan de Bermweg 13-15 is het oudste nog functionerende elektrisch bediende gemaal in Nederland. In 1869 is het gebouwd als stoomgemaal om de zogenaamde Kleine plassen van Schieland droog te maken en de Prins Alexanderpolder ontstond. In 1927 werd het gemaal omgebouwd naar de huidige elektrische aandrijving van de pompen.

Ook het kindercollege is zaterdag aanwezig, omdat de nieuwe educatieve ambities vooral betrekking hebben op de kinderen.

Het programma begint om 14:30 uur, en de bijeenkomst duurt tot ongeveer 17:00 uur.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan