Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - 25 jaar terug in de tijd

Algemeen 486 keer gelezen

Het is 4 januari 25 jaar geleden dat de laatste enige echte Elfstedentocht op de schaats werd georganiseerd. Nederland was die dagen massaal in de ban van deze schaatstocht der tochten. Mijn vrouw en ik waren op dat moment druk bezig in onze nieuwbouwwoning in ’s-Gravenland. Hadden pas een paar dagen de sleutel in ons bezit op het moment dat vanuit Leeuwarden de drie Friese woorden doorklonken. Nog geen meter geschaatst maar wel lid van De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. 

Nabij onze woning leek het meer op de Sahara dan op een woonwijk, maar plotseling zagen we vanuit ons raam een lichtmast aanflitsen. Midden in een vijver, nota bene. Er werd geschaatst en er was muziek en vrolijkheid, veel vrolijkheid zelfs. De beluchtingsvijver tussen Capelle West en ’s-Gravenland was omgetoverd tot een feestplek waar jong en oud rondjes reden, elkaar uitdaagden op de schaats en vooral genoten. Op 2 januari reden we enkele uren rondjes of beter gezegd vierkantjes op de vijver om vervolgens een aantal voetballers van Cambuur op te bellen. Daar speelden Peter van den Berg en Marinus Dijkhuizen die ik goed kende van Excelsior, waar ik de krant Excelsior Thuis tweewekelijks voltikte. Bij Peter konden we slapen en dat was fantastisch. De latere Feyenoorder woonde dicht bij de startlocatie. 

Met de krant IJssel en Lekstreek onder mijn jas en tegen de kou, genoot ik met volle teugen. Pas rond half elf mochten we beginnen aan de monstertocht. Ik herinner me nog de dolle taferelen waar de marathon van Rotterdam helaas bij in het niet valt. Maar ook de lange stukken met alleen wuivende rietpluimen die deden denken aan toeschouwers die een diepe buiging voor ons maakten. Na 140 kilometer wees de kerkklok in een dorp 7 uur aan. Er was op dat donkere stuk zojuist iemand overleden en ik had een eenzame schaatser met een beenbreuk naar de kant geholpen. Mobieltjes waren er amper. De zin en tijd om door te gaan maakten plaats voor realisme. Met de bus terug naar Leeuwaren en daar de helden van die dag zien finishen. Het was mijn onovertroffen sportdag, die 4e januari 1997.

Op tv wordt 4 januari de gehele dag herhaald vanaf 5:10 uur.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Daniël de Clercq.
Doppio-Espresso viert 5-jarig bestaan: 'Loyale gasten zijn een steun voor ons' Advertorial 11 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeluk op Lijstersingel in Capelle Nieuws 13 uur geleden
• Cheyenne den Decker.
Capelse Cheyenne (13) succesvol op haar eerste EK taekwondo Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Stukje Couwenhoekseweg één avond en nacht dicht: dit betekent het voor jouw route Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zes bijeenkomsten Goud voor Oud in mei Nieuws 30 apr, 17:10
• De afvalwaterzuivering van Kralingseveer.
Binnen kijken bij afvalwaterzuivering Kralingseveer op 3 mei Nieuws 30 apr, 14:50
• Het Bevrijdingsconcert van 2023.
Bevrijdingsconcert van Musical Souvenir in St. Paulus' Bekeringkerk Nieuws 30 apr, 12:10
Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 30 apr, 10:20