• Cheyenne Aldus bij het behalen van het wereldkampioenschap in oktober.
• Cheyenne Aldus bij het behalen van het wereldkampioenschap in oktober. (Foto: Aangeleverd)

Cheyenne Aldus is grootgebracht met muay thai

  •   keer gelezen

CAPELLE • Cheyenne Aldus staat van kleins af aan al in de ring en behaalde onlangs haar zesde wereldkampioenschap.


Ondanks haar vijftien jaar heeft de Capelse Cheyenne Aldus al een imponerende rij titels veroverd binnen haar sport ‘muay thai’, of thaiboksen. Haar doelen voor de toekomst zijn duidelijk: wereldkampioen worden bij de senioren en Olympisch goud behalen.

Het thaiboksen werd er bij Cheyenne met de paplepel ingegoten. Ze vecht al wedstrijden sinds haar zevende, maar eigenlijk begon het al eerder. “Nog voordat ik kon lopen en amper kon praten, zei ik al “boks, boks”. Mijn vader had toen al een eigen sportschool en daar was ik vrijwel iedere dag te vinden. Ik zag daar anderen ook kickboksen en dat trok mij meteen aan. En het helpt ook dat mijn vader zelf ook kickbokser is geweest”. 

Haar motivatie om te thaiboksen? “Ik kan er mijn energie in kwijt, dat is sinds het begin de grootste factor. Daarnaast is de wereld aan het verharden. Ik wil niet op straat vechten, maar als er iets gebeurt kan ik mij nu wel verdedigen”. 

Hoewel Cheyenne Aldus van vaders kant gestimuleerd werd om te gaan thaiboksen, was haar moeder in het begin duidelijk minder enthousiast. “Mijn moeder zei eerst: “Cheyenne gaat niet kickboksen; dan wordt zij breed en groot”. Totdat er een meisje in de gym kwam die op school door tien jongens in elkaar was geslagen. Toen zei mijn moeder: “Je mag gaan trainen, maar geen partijen vechten”. Twee jaar later had ik mijn eerste wedstrijd en inmiddels zijn dat er al meer dan honderd”, lacht Cheyenne. “Nu is mijn moeder super trots en blij dat ik het ben gaan doen”. 

Vader als trainer

Niet alleen is Cheyenne’s vader haar inspirator sinds het begin, hij is ook haar trainer. “Dat is al vanaf het begin zo”, legt Cheyenne uit. “Ik weet niet beter. In de gym kunnen wij erg goed met elkaar opschieten. Hij staat ook altijd in mijn hoek tijdens wedstrijden. Zonder mijn vader vecht ik niet”.
Ze doet en laat veel voor haar wedstrijden. “Bij ons in de gym krijg ik conditietraining van een marinier. Eerst gaan we hardlopen, dan oefeningen doen en sparren met jongens. Drie keer per week train ik in mijn eigen gym, en één of twee keer per week krijg ik dan nog 1-op-1 training. Daarnaast geef ik nog les aan recreanten en kinderen”.

Cheyenne Aldus vecht steeds vaker over grens. “De regels omtrent thaiboksen zijn in Nederland veranderd”, legt Cheyenne uit. “Bij de jeugd mag je niet meer trappen en stoten naar het hoofd. Ik vecht juist graag op die manier, en in veel andere landen mag je nog wel ‘op het hoofd vechten’”. Op die manier veroverde zij het Belgische, Duitse, Baltische en Turkse kampioenschap. “Dit zijn open kampioenschappen waarvoor iedereen zich kan inschrijven”.

Thailand

In december reist Cheyenne af naar Thailand voor een nieuw wereldkampioenschap. Het is de eerste keer dat zij naar Thailand gaat om wedstrijden te vechten. Ze heeft al wel eerder getraind in het Aziatische land. “Ik werd daar getraind door Port van de gym Chok Dee. De trainingen waren heel anders dan ik in Nederland gewend was. In Thailand werken ze meer met ellebogen en trappen, in Nederland gaat het meer om boksen. K1 is hier bekend, daarbij wordt gevochten door te stoten en te trappen. Bij Muay Thai gaat het meer om ellebogen, knieën en trappen. Die technieken gebruik ik nu in partijen. Het is goed om andere technieken mee te nemen naar alle toernooien en nieuwe dingen te leren”.

Ambities

Aan ambities ontbreekt het niet bij Cheyenne Aldus. “Ik wil professional worden bij de senioren, daar wereldkampioen worden bij de grootste organisatie en uiteindelijk de gouden medaille te behalen op de Olympische Spelen”. Voor nu is zij goed op weg om haar dromen te realiseren.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan