Docente Nederlands Kirsten van Essen coacht leerlingen op het Comenius Lyceum Capelle bij het doen van onderzoek voor hun profielwerkstuk.
Docente Nederlands Kirsten van Essen coacht leerlingen op het Comenius Lyceum Capelle bij het doen van onderzoek voor hun profielwerkstuk. Foto: PR Comenius College

Comenius Lyceum Capelle start met flexuren profielwerkstuk

27 nov, 15:00 Algemeen 158 keer gelezen

CAPELLE • Het Comenius Lyceum Capelle bereidt bovenbouwleerlingen nog beter voor op een goed vervolg in het hoger onderwijs. De school investeert namelijk in de onderzoeksvaardigheden van de leerlingen, met het oog op het maken van een profielwerkstuk (pws).

Leerlingen kunnen sinds afgelopen week bijvoorbeeld een flexuur profielwerkstuk volgen. Tijdens dit keuze-uur worden leerlingen gecoacht bij het doen van onderzoek voor hun profielwerkstuk (pws). Een pws vormt samen met het schoolexamen en centraal schriftelijk examen de afronding van de havo- of vwo-opleiding. Het is als het ware de meesterproef.

Kick-off

Donderdag 25 november gaf docente Nederlands Kirsten van Essen de kick-off van dit flexuur, met vier leerlingen die zich hiervoor hadden opgegeven. Mevrouw Van Essen is ook voorzitter van de sectie Profielwerkstuk, die zorgt voor goede begeleiding van alle leerlingen bij het doen van onderzoek voor hun pws.

Vak onderzoeksvaardigheden

De school is verder van plan leerlingen in het voorexamenjaar (havo-4 en vwo-5) het vak onderzoeksvaardigheden aan te bieden. Dit vak moet ruggensteun bieden bij het doen van onderzoek.

Tot slot krijgen leerlingen in het voorexamenjaar al onderzoekservaring tijdens een oriëntatieweek net voor de zomervakantie. Ze leren dan bijvoorbeeld stapsgewijs een plan van aanpak maken voor hun onderzoek.

Centrale plaats

Het Comenius Lyceum wil het profielwerkstuk een meer centrale plaats geven in het onderwijs, waardoor het ook belangrijker wordt voor de leerlingen. De school neemt leerlingen vanaf leerjaar 1 mee in het verwerven en toepassen van kennis, en het aanleren van onderzoeksvaardigheden. Meer informatie op www.comenius.nl.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen gisteren
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00
Afbeelding
Zomerspeelfeest bij Rollebollebos Algemeen 10 aug, 18:30