• Arline Huizer doceert volgens de Suzukimethode.
• Arline Huizer doceert volgens de Suzukimethode. (Foto: Dunja Boers)

Arline leert kinderen en hun ouders piano spelen met Suzukimethode

  •   keer gelezen

CAPELLE • In Loods45 aan de Goudenregenstraat geeft Arline Huizer als eerste muziekdocente in Capelle les volgens de Suzukimethode.


De Suzukimethode is een manier om muziek te leren alsof het je eigen taal is. “Ik hoor bij mijn leerlingen hoe mooi het pianospel wordt met deze methode.” De Suzukimethode komt oorspronkelijk uit Japan en wordt ook wel de moedertaalmethode genoemd. “Dat zegt eigenlijk alles”, vertelt Arline. Een taal leer je door veel te luisteren, nadoen en herhalen. Aandacht en waardering uit je omgeving is daarbij belangrijk. “Als een kind voor het eerst ‘mama’ zegt, gaat iedereen juichen en zegt dat kind het nog een keer.”

Voor iedereen
Volgens de muziekdocente heeft iedereen talent voor muziek en kan dat met deze methode naar voren komen. “Ieder kind kan praten, dus met deze methode kun je ook leren muziek maken.” Om te beginnen met het leren van muziek met de Suzukimethode, krijg je eerst een cd. “Op de achtergrond aanzetten is al goed. Het gaat erom dat je weet hoe het klinkt”, legt Arline uit. “Zo speel je in op de sensibiliteit van kinderen. Een kind leert zo echt te luisteren naar zijn gevoel en activeert zijn zintuigen. Het is heel anders dan een boek voor je neus krijgen en leren noten lezen.”

Na het luisteren, ga je het proberen na te spelen. Daarbij gaat het niet alleen om de toetsen, maar ook het leren technisch spelen. Als je alle liedjes van de eerste cd kan spelen, begin je met het leren van noten lezen en schrijven. “Je hebt dan al de techniek van het spelen onder de knie. Net zoals je pas in groep 3 begint met lezen en schrijven, terwijl je wel al kan praten.” Bij elke nieuwe leerling begint Arline met de Suzukimethode. Sommige leerlingen zijn ook al overgestapt. “Leerlingen horen dan hoe mooi het pianospel wordt met deze methode en willen het ook graag leren.”

Essentiële dingen
Voor de leraar heeft de methode ook voordelen, volgens Arline. “Je bent echt bezig met de essentiële dingen, zoals het spelen op een mooie toon.” Je hebt wel een aantal belangrijke dingen nodig voor de Suzuki-lessen: een echte piano thuis (geen elektrische), een goede, verstelbare pianobank - of stoel en de cd van Suzuki. Ook krijgen de ouders les, nog vóór hun kind. Zo kunnen zij goed helpen met oefenen. De Suzukimethode is voor iedereen vanaf vier jaar en ouder. “Maar hoe eerder je begint, hoe beter het gaat. Een kind leert makkelijker op jonge leeftijd.”

Door Dunja Boers

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten