<p>&bull; Arie-Jan Paul (links) en Johan van Dijk bij De Olijfboom.</p>

• Arie-Jan Paul (links) en Johan van Dijk bij De Olijfboom.

(Foto: Huub Lakerveld )

Nieuwe basisschool De Olijfboom opgeleverd

  •   keer gelezen

CAPELLE • Afgelopen week werd de reformatorische basisschool De Olijfboom opgeleverd. Leerlingen van de Rehobothschool en de Eben-Haëzerschool krijgen hier na de kerstvakantie voortaan samen les. De huidige schooldirecteuren Johan van Dijk en Arie-Jan Paul zijn trots en dankbaar voor het resultaat.


Minder dan een jaar na de eerste heipaal is De Olijfboom opgeleverd. Afgelopen week kregen de directeuren de symbolische sleutel overhandigd van wethouder Struijvenberg. De school, die straks ruimte biedt voor ongeveer 470 leerlingen, krijgt onder meer een groen schoolplein, een ruime gymzaal en eigen schoolbibliotheek. Vooral dat laatste was belangrijk. “Tijdens corona heeft lezen een spurt genomen en dat willen wij eigenlijk vasthouden”, zegt Johan van Dijk. “Vanuit de schoolbibliotheek kunnen de kinderen de boeken ook mee naar huis nemen”.
Het groene schoolplein sluit aan bij de visie van de school als het gaat om zorgdragen voor het klimaat en de Schepping. De school heeft ingezet op duurzaamheid. “Dit is de eerste duurzame en bijna energieneutrale school in Capelle”, vertelt Johan van Dijk in het nu nog lege schoolgebouw aan de Pelikaanweg. “De school is gasvrij, heeft extra dubbel glas, bijna 300 zonnepanelen op het dak en een bijzonder vloersysteem waarmee de warmte beter behouden blijft in de winter”.

Plan scholen en gemeente

“De wens om twee scholen samen te voegen, kwam bij ons vandaan”, legt Arie-Jan Paul uit. “Wij wilden op de langere termijn naar één school toe”.
“Dat heeft te maken met de opheffingsnorm, die erg hoog is in Capelle”, licht Johan van Dijk toe. “In het vorige Strategisch Huisvestingsplan in 2016 hebben wij aangegeven aan de gemeente Capelle dat mochten er dingen gaan veranderen, wij graag mee willen denken. Niet wetend dat wij een jaar later de eersten zouden zijn en de gemeente plannen had om de scholen samen te voegen”. Vanuit een reformatorische onderwijsvisie en het christelijk geloof richt de school zich op de kernwaarden vertrouwen, verbinding, verantwoordelijkheid, vakmanschap en groei.
Johan van Dijk gaat op De Olijfboom als directeur aan de slag, Arie-Jan Paul gaat met pensioen. In januari 2022 hopen de twee scholen te verhuizen naar de nieuwe school. “Het bijzondere is dat de hele verhuizing wordt uitgevoerd door ouders van de leerlingen”, zegt Arie-Jan Paul. “De inzet en betrokkenheid van de ouders is echt ongelooflijk”, zegt Johan van Dijk.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten