Afbeelding
Foto: Annemarie van der Ploeg

Sidney: ‘Het was jarenlang knokken’

Algemeen 55 keer gelezen

Capelle - Sidney Tetelepta uit Capelle doet met zijn Stichting Gebruikers Assistentiehonden mee met de verkiezing van de Gouden Venus van Milo van het DELA goededoelenfonds, Dit is een prijs voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking die iets goeds voor de samenleving doet. Tetelepta behartigt met zijn stichting de belangen van de gebruikers van assistentiehonden. Hij ondervond zelf in het dagelijks leven waar deze groep tegenaan loopt.

Door Annemarie van der Ploeg

“Ik ben 47 jaar en heb retinitus pigmentosa, een oogziekte waarbij je niet alleen slechtziend maar ook kleurenblind bent. Ik heb jaren moeten knokken om te bewijzen dat ik echt visueel gehandicapt en geen luie jongen ben die niet wil werken. Ik kreeg mijn blindengeleidehond Bas en hoorde dat veel mensen met een assistentiehond geweigerd werden. Ik kan niet tegen onrecht en heb daarom in oktober 2014 de stichting opgericht. Wij hebben ervoor gezorgd dat in het VN verdrag assistentiehonden zijn toegevoegd. Dus dat gehandicapten mogen mee participeren in de samenleving”, aldus Tetelepta.

Toegangsweigering

Soms hebben gevallen van weigering ook trieste gevolgen. Tetelepta vertelt: “De meldingen die wij krijgen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Sommige mensen zijn er met hun handicap nog niet aan toe om het gevecht met de buitenwereld aan te gaan. Soms worden ze bijvoorbeeld met hun assistentiehond in een AH of een dierentuin geweigerd. Schrijnend was het geval waarbij iemand in een verpleeghuis de toegang werd geweigerd en hij geen afscheid meer kon nemen van zijn vader.”

Fraude

“Mensen die een huishond hebben, doen hem een tuigje om en kunnen overal naar binnen. Ze vragen ons of ze de hond ergens kunnen registreren of certificeren en of wij tuigjes hebben. Dan weet je genoeg. Alleen maken ze een fout. Mijn hond is opgeleid en gaat niet van de chips eten in de AH. Maar als een huishond dat doet, worden we er allemaal op aangekeken. Dan denkt de chef of filiaalhouder ook: ‘Ik vind het helemaal goed met jullie allemaal’.” Om fraude uit te sluiten is de stichting bezig met certificering voor assistentiehonden. “Dat doen we in samenspraak met de assistentiehondenschool. Ik ga voor een universeel tuig. Degene die ze gaat produceren moet zich ook aan de regels houden natuurlijk. Maar het gaat verder. In Duitsland gelden andere regels en dus kan ik daar weer geweigerd worden”, aldus Tetelepta.

Informatie over de stichting op: www.stichtingga.nlStemmen op Sidney kan nog tot en met 15 september via www.goudenvenusvanmilo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49
Afbeelding
Jonge Capelse mantelzorgers beleven ontspannen uitje in klimbos Nieuws 6 mei, 17:25
Afbeelding
Dit zijn de winnende 4 en 5 mei-gedichten van Capelse leerlingen Nieuws 6 mei, 15:10
Afbeelding
Twee Capellenaren (21) aangehouden op A16 na waarschuwingsschot van politie 112 6 mei, 13:01
Afbeelding
Zo presteerden de Capelse voetbalclubs afgelopen weekend Sport 6 mei, 11:36
Afbeelding
Capelle viert vrijheid met bevrijdingsconcert in St. Paulus' Fotoreportage 6 mei, 10:13
Afbeelding
Maas Marimba Trio geeft bijzonder concert in Van Cappellenhuis Met foto's 6 mei, 09:18