• Burgemeester Oskam brengt zijn stem uit.
• Burgemeester Oskam brengt zijn stem uit. Foto: Huub Lakerveld
UPDATE

Stembussen gesloten: opkomst 41 procent om 19:00 uur

Algemeen 1.544 keer gelezen

CAPELLE • De stembussen voor de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen zijn om 21:00 uur gesloten. In Capelle was om 19:00 uur 41 procent van de stemgerechtigde inwoners al naar de stembus gegaan.

Burgemeester Peter Oskam bracht aan het begin van de middag zijn stem uit. Hij reageerde op de relatief hoge opkomst om 13:00 uur. “Ik denk dat mensen in Nederland zich zorgen maken om wat er gebeurt en daarom de kans aangrijpen om hun stem te laten horen. Daar ben ik blij mee.”

De opkomstcijfers bij deze verkiezingen blijven doorgaans achter ten opzichte van de Tweede Kamer- of gemeenteraadsverkiezingen. Toch zijn deze verkiezingen erg belangrijk, vindt Oskam. “De provincie gaat over veel relevante dingen. Voor een stad als Capelle is infrastructuur belangrijk. Oplossingen vinden voor bijvoorbeeld het fileprobleem gaat niet als gemeente alleen, maar in samenwerking, ook met de provincie. Ook woningbouw speelt in Capelle, want we willen bijvoorbeeld meer woning in Rivium; de provincie is daar belangrijk in. Daarnaast zijn de verkiezingen belangrijk voor wetgeving via de Eerste Kamer.”

“Het waterschap is eveneens belangrijk: de Hollandsche IJssel is onpeilbaar. Om veilig te wonen moeten de dijken op orde zijn en het waterschap moet goed onderhoud plegen en goed in de gaten houden wat moet gebeuren ten opzichte van klimaatverandering.”

“Het zou mooi zijn als wij hetzelfde percentage (43,5 procent, red.) halen als bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar”, aldus Oskam.

Vorige verkiezingen
In 2019 stemde in Capelle 50,61 procent van de stemgerechtigden voor de Provinciale Statenverkiezing en de waterschapsverkiezing. Forum voor Democratie werd toen de grootste partij (19,44 procent van de stemmen).

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jill van Rhee heeft haar plek gevonden bij VCN Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Grote postzegel- en muntenbeurs in buurthuis De Wel Nieuws gisteren
Afbeelding
Goud voor Oud in 'warme sferen' in december Nieuws 28 nov., 14:32
Afbeelding
'Soep van de Wijk' in Schollevaar Nieuws 28 nov., 12:18
Afbeelding
Besluit over opvang meer asielzoekers aan Barbizonlaan uitgesteld Nieuws 28 nov., 09:30
Afbeelding
College wil meer evenementen in Capelle: 'Stad moet meer bruisen' Nieuws 27 nov., 17:30
Afbeelding
Ook tweede wedstrijd KCC in Korfbal League gaat verloren Sport 27 nov., 15:20
Afbeelding
Aantal auto-inbraken in Capelle dit jaar afgenomen Nieuws 27 nov., 14:00