Afbeelding
Foto: 123RF.com

Gemeente onderzoekt vraag naar bijzondere woonvormen

Algemeen 546 keer gelezen

CAPELLE • Met een enquête wil de gemeente peilen of er in Capelle behoefte is aan bijzondere woonvormen. 

In de enquête kunnen Capellenaren aangeven in welke woonvorm zij interesse hebben, zoals een meergeneratiewoning of autarkisch wonen (zelfvoorzienend met voedsel, energie en afvalverwerking). Vervolgens kan worden aangegeven wat de invuller aanspreekt bij deze woonvorm, wat een huis mag kosten en in welke Capelse wijk deze moet staan.

Fascinatio is bij de enquête niet meegenomen, maar wordt gerekend onder ‘Rivium’. Wat er precies met de resultaten uit de enquête gedaan wordt? “In 2023 wordt een nieuwe woonvisie opgesteld”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “De behoefte wat betreft wonen verandert en met het beleid sturen wij erop aan het aanbod te laten aansluiten bij de vraag. Dat geldt ook voor de vraag naar alternatieve woonvormen en daarom doen wij nu onderzoek naar de behoefte.”

Veel van de plannen voor stadsontwikkeling voor de komende jaren liggen al vast, maar dit betekent volgens de woordvoerder niet dat er geen ruimte is voor nieuwe initiatieven. “De keuzes die we nu maken zijn bepalend voor het aanbod over een aantal jaar. De vragen uit de enquête zijn niet alleen gericht op nieuwe projecten; ook inventariseren we de behoefte naar bijvoorbeeld het delen van een woning. Dat kan ook in een bestaande woning.”

Ook volledig zelfvoorzienend wonen komt voorbij in de enquête. Capelle is één van de meest dichtbevolkte gemeenten van Nederland en heeft beperkte ruimte voor nieuwe bebouwing. “De ruimte hiervoor in Capelle is inderdaad beperkt”, zegt de woordvoerder van de gemeente. “Om te weten hoe we die beperkte ruimte het best in kunnen zetten, doen we nu dit onderzoek. Zeker zelfvoorzienend wonen met het houden van dieren en het verbouwen van gewassen vraagt veel ruimte, al hoeven die zaken niet op dezelfde plek uitgevoerd te worden.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Mevrouw Stapper-Weerheim van 't Boekenhoekje krijgt lintje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Najaarsronde coronavaccinatie start 2 oktober Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
In beeld - Veiligheidsdag in centrum van Capelle Fotoreportage 1 okt., 11:46
Afbeelding
RET schaalt dienstregeling op; bus 30 rijdt weer vaker Nieuws 1 okt., 09:22
Afbeelding
Chaos na aanrijding tussen vier auto's op Capelseweg 112 30 sep., 20:38
Afbeelding
Fotowedstrijd 'Water in beeld' bij Hoogheemraadschap Nieuws 29 sep., 18:15
Afbeelding
Extra activiteiten Repair Café tijdens Week van de Duurzaamheid Nieuws 29 sep., 16:30
Afbeelding
Mevrouw De Rooij-Van Leeuwen 104 jaar geworden Nieuws 29 sep., 14:03