Capelle vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
Capelle vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Foto: Jan Kok

Capelle vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

Algemeen 214 keer gelezen

CAPELLE • Wethouder Ans Hartnagel van de gemeente Capelle aan den IJssel zegt ‘Nee’ tegen geweld tegen vrouwen. Donderdag 25 november hees zij symbolisch de vlag van de organisatie Orange the World. Dit luidde ook in Capelle het begin in van de internationale campagne die loopt van 25 november tot 10 december.

Wethouder Ans Hartnagel vindt het belangrijk dat er aandacht is voor deze vorm van geweld: “Capelle sluit zich aan bij deze campagne om aandacht te vragen voor dit grote probleem. Dat doen we met symbolische uitingen zoals het hijsen van de vlag en door het gemeentehuis oranje uit te lichten. Maar we doen meer dan alleen symboliek. In Capelle kunnen vrouwen die slachtoffer zijn - of dreigen te worden - de training ‘Krachtige vrouwen’ van Welzijn Capelle volgen om zo weerbaar(der) te worden. Maar ook voor de plegers is er de training ‘Niet meer door het lint’. Zo bieden we handvatten voor slachtoffers en daders en proberen we geweld te voorkomen.”

Aandacht
In Capelle staat er 10 dagen lang nog meer op het programma door de hele gemeente: ook het Isala Theater, Centrum voor Jeugd en Gezin Capelle, Huizen van de Wijk, Welzijn Capelle, IJsselland Ziekenhuis en de KinderLabs geven ieder op eigen wijze aandacht aan de campagne. Door oranje verlichting, posters, oranje handen die (met milieuvriendelijk krijt) gespoten worden op stoepen, social mediaberichten en het beschilderen van twee graffiti-muren.

Veilige Veste
In Capelle is in september de Veilige Veste van Fier officieel geopend. Wethouder Ans Hartnagel heeft zich hard gemaakt voor de komst van deze opvang voor jonge slachtoffers van seksueel misbruik. “De slachtoffers vinden hier een veilige, stabiele woonomgeving waar zij intensieve begeleiding krijgen. En dat is hard nodig als je de afschuwelijke verhalen van misbruik van en geweld tegen deze meiden hoort.” Vandaag liet de gemeente oranje bloemen bezorgen om ook de meisjes bij de Veilige Veste een hart onder de riem te steken. De bewoners ontstaken ook de oranje verlichting.

Over Orange the World
Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn uiteraard van cruciaal belang, maar de organisatie zet met deze campagne extra in op het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Kalishoek-Kleijn 65 jaar getrouwd Nieuws 22 sep., 18:15
Afbeelding
Open repetitie koor Twentysomething op 29 september Nieuws 22 sep., 16:30
Afbeelding
Benne Kerver nieuwe fractievoorzitter Leefbaar Capelle Nieuws 22 sep., 13:43
Afbeelding
Muzikale 'Ode aan de dieren' in Van Cappellenhuis Nieuws 22 sep., 12:00
Afbeelding
Asfalt deel A. van Rijckevorselweg vervangen tussen 2 en 7 oktober Nieuws 22 sep., 09:30
Afbeelding
Feestweek vanwege 50-jarig bestaan De Roo Fotoreportage 22 sep., 09:15
Afbeelding
Inloopspreekuur Budgetmaatjes Capelle in bibliotheek Nieuws 21 sep., 16:45
Afbeelding
Tien Capelse verenigingen doen mee aan Grote Clubactie Nieuws 21 sep., 14:00