Afbeelding

Vreedzame Wijk verbindt werelden van kinderen

Algemeen 53 keer gelezen

Vorige week woensdag ging het project Onze Vreedzame Wijk van start in de Flora- en Hoekenbuurt. In de Vreedzame Wijk voelen Capelse organisaties zich samen verantwoordelijk voor wat kinderen leren. Als startsignaal onthulde wethouder Ans Hartnagel samen met kinderburgemeester Chloe Wilson het speciale logo voor Onze Vreedzame Wijk en ondertekenden zo’n 20 organisaties de intentieverklaring.

CAPELLE - In de Vreedzame Wijk besluiten zoveel mogelijk ‘opvoeders’ zich verantwoordelijk te voelen voor kinderen. Wethouder Ans Hartnagel licht toe: “Het heeft iets weg van een coöperatie: iedereen levert een klein stukje in de schakel en is daarmee onmisbaar.” Deze opvoeders kunnen instellingen in de wijk zijn, zoals een welzijnsorganisatie, bibliotheek, sportvereniging of buurthuis. Maar ook de wijkagent, vrijwilligers en natuurlijk bewoners. “Buiten op straat vertonen kinderen vaak ander gedrag dan op school”, zegt wethouder Hartnagel. “Op school is er structuur, kinderen ervaren veiligheid en weten wat er van hen wordt verwacht. Buiten ontbreekt die structuur. Met Vreedzame Wijk spelen we in op de op school geleerde vaardigheden, en wordt het voor kinderen duidelijk dat overal dezelfde verwachtingen, regels en afspraken gelden”.

Zichtbaar
Het project Onze Vreedzame Wijk wordt de komende tijd zichtbaar op verschillende manieren. Zo wordt er een Vreedzame Kinderraad gekozen door vertegenwoordigers van de scholen. De Kinderraad ontwikkelt een wijkmanifest en vervolgens bedenken alle scholen in de wijk acties om het manifest in de praktijk uit te voeren. Daarnaast worden leerlingen met speciale trainingen opgeleid tot wijkmediatoren.

Sociale binding
De Vreedzame Wijk komt voort uit de Vreedzame School dat inmiddels op meer dan 750 basisscholen in Nederland is ingevoerd. Omdat de omgeving van ‘vreedzame’ scholen een positieve verandering waarneemt in het gedrag van kinderen, ontstond de belangstelling om dit succes door te trekken naar de wijk. Wethouder Ans Hartnagel: “Kinderen leren conflicten vreedzaam op te lossen, meningsverschillen te overbruggen, open te staan voor verschillen en verantwoordelijkheid te nemen voor de gemeenschap. Kinderen krijgen een stem, mogen meepraten over zaken die hen aangaan, maar leren ook op een verantwoorde wijze met die stem om te gaan.” Als de Vreedzame Wijk in de Flora- en Hoekenbuurt succesvol blijkt, wil de gemeente de aanpak ook in andere wijken of buurten uitrollen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 23 uur geleden
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51
• De afsluiting en omleiding tijdens het lange Hemelvaartsweekend.
Werkzaamheden A16 rond Hemelvaart: dit is wat het betekent voor jouw reis Nieuws 2 mei, 08:43