Clarinda Otterspeer, tweede van links, samen met cliënten die oefenen met spreken. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Clarinda Otterspeer, tweede van links, samen met cliënten die oefenen met spreken. (Foto: Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Weer opnieuw je leven opbouwen in het Afasiecentrum

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Het Afasiecentrum Rotterdam e.o.,onderdeel van De Zellingen, heeft drie vestigingen in Capelle. De vestiging aan de Reigerlaan 66 is vijf dagen per week geopend. Hier komen cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) om te leren. Revalidatie is een langdurig proces. Professionals en vrijwilligers nemen de tijd om deze groep mensen te helpen een nieuw leven op te bouwen.

Door Annemarie van der Ploeg

Clarinda Otterspeer, logopediste, begeleidt cliënten. “De mensen komen op vaste dagen hier naartoe. Het kan variëren van een halve dag tot zo’n drie dagen per week. In het begin is het wat meer en dat bouwen we later af. Tijdens het kennismakingsgesprek proberen we erachter te komen wat iemand wil leren. Dat kan praten zijn, maar ook allerlei andere dingen. We hebben bijvoorbeeld ook een kookgroep. Bijna alles wordt in groepen gedaan. Dit heeft echt een meerwaarde.”

Invulling

“In het leven van normaal functionerende volwassenen is op een gegeven moment een hele grote verandering gekomen. Ze moeten opnieuw uitvinden wat hun doelen zijn en hoe ze hun leven gaan invullen. Veel mensen, die hier binnenkomen, willen alleen maar beter worden. Het is de bedoeling dat ze ook ontdekken waar ze plezier aan beleven. We volgen de ontwikkeling van de cliënt en richten ons erop dat de cliënt zo snel mogelijk in de eigen omgeving een betekenisvolle rol heeft. We houden ook een vinger aan de pols als mensen niet meer in zorg zijn. Er zijn regelmatig activiteiten waarvoor ze uitgenodigd worden.”

Vrijwilligers

“Vrijwilligers, met allemaal een hele verschillende achtergrond, spelen een belangrijke rol in het afasiecentrum. Daarvoor hebben we mensen met tijd en geduld nodig. Deelnemers wennen er zo aan om met mensen te communiceren die hiervoor niet opgeleid zijn. Net zoals in het dagelijks leven. Vrijwilliger Han, een ervaringsdeskundige, spreekt helemaal niet maar kan wel goed laten zien hoe je communiceert door middel van andere hulpmiddelen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeluk op Lijstersingel in Capelle Nieuws 7 uur geleden
• Cheyenne den Decker.
Capelse Cheyenne (13) succesvol op haar eerste EK taekwondo Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Stukje Couwenhoekseweg één avond en nacht dicht: dit betekent het voor jouw route Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Zes bijeenkomsten Goud voor Oud in mei Nieuws gisteren
• De afvalwaterzuivering van Kralingseveer.
Binnen kijken bij afvalwaterzuivering Kralingseveer op 3 mei Nieuws 30 apr, 14:50
• Het Bevrijdingsconcert van 2023.
Bevrijdingsconcert van Musical Souvenir in St. Paulus' Bekeringkerk Nieuws 30 apr, 12:10
Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 30 apr, 10:20
• Archiefbeeld Ronde van West.
Inschrijving Ronde van West begint op 1 mei Nieuws 30 apr, 08:20