Foto: Stichting Probos
Foto: Stichting Probos

Operatie Japanse Duizendknoop aan de gang

Algemeen 42 keer gelezen

Het klimaat verandert en de natuur verandert mee. Ook in Capelse tuinen en de gemeentelijke buitenruimte is dat zichtbaar door de opmars van invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop. Deze hardnekkige plant kan veel schade aan tuinen en huizen aanrichten. Daarom informeert de gemeente Capellenaren over hoe de Japanse Duizendknoop te herkennen en te bestrijden.

Capelle - De gemeente roept Capellenaren op hen te tippen wanneer ze een Japanse Duizendknoop in een park, plantsoen of berm in Capelle aan den IJssel zien. Via het Klant Contact Centrum (KCC), te bereiken via 14010 of het contactformulier op www.capelleaandenijssel.nl kan dat, graag met een foto en een duidelijke locatieaanduiding. De gemeente kan planten in een park, plantsoen of berm dan verwijderen of de eigenaren informeren. In de eigen tuin zijn mensen zelf verantwoordelijk voor bestrijding. Meer informatie over de Japanse Duizendknoop en hoe deze te bestrijden is hier te lezen op de gemeentelijke website. 

7 zaken die u moet weten

1.    De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot.

2.    Een invasieve exoot is een plant, dier of ander organisme dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt, maar hier toch, onder andere door het veranderende klimaat, vaste voet aan de grond heeft gekregen.

3.    De Japanse Duizendknoop sterft in de winter boven de grond af, maar staat van maart/april tot november boven de grond in bloei.

4.    Zijn wortels gaan diep (soms wel tot drie meter). Stengels; groen met rode vlekken, van binnen hol. Ze lijken op bamboe.

5.    Hij groeit razendsnel. Eerst zie je kleine rode knoppen en blaadjes en kort daarna schieten de stengels uit de grond. In de zomer worden de bladeren frisgroen en zo groot als uw hand. Witte bloemen aan de uiteinden van de stengels. De plant kan tot twee meter hoog worden.

6.    De Japanse Duizendknoop is mooi, maar gevaarlijk. Hij verdringt andere planten en veroorzaakt door zijn enorme groeikracht schade aan fietspaden, asfaltwegen en de funderingen van gebouwen en woningen. Om uw huis binnen te dringen, heeft hij aan een klein scheurtje of gaatje genoeg.

7.    Vroegtijdig verwijderen is dan ook van het grootste belang. Voor uw eigen tuin en huis, maar ook voor het openbaar groen en de buitenruimte.

Drie die u kunt doen (en eigenlijk moet doen)

1.    Uitgraven

Belangrijk hierbij: alle wortels verwijderen. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse Duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.

2.    Maaien en blijven maaien

Lukt uitgraven onvoldoende omdat de wortels al te diep zitten? Stengels uittrekken en vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond maaien. Herhaal dit om de twee tot vier weken. Doe dit enkele maanden! Doorgaan, vooral doorgaan. Door het maaien raakt de plant uitgeput en is de kans groot dat hij uiteindelijk verdwijnt.

3.    Maaiafval = Restafval!

Belangrijk is dat u het maaiafval (niet alleen wortels en vrijkomende plantenresten, maar ook de grond waar de Japanse Duizendknoop in stond) verwijdert en weggooit als restafval. Dus niet bij het GFT-afval, maar in de restafval container. Dit vanwege het gevaar dat de plant zich via het GFT verder verspreid.

Foto: Stichting Probos
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 13 uur geleden
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 14 uur geleden
• De afsluiting en omleiding tijdens het lange Hemelvaartsweekend.
Werkzaamheden A16 rond Hemelvaart: dit is wat het betekent voor jouw reis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Thema-avond over Europese Unie op 16 mei Nieuws 1 mei, 18:05
Afbeelding
Column - Herdenken en vieren op 4 en 5 mei Nieuws 1 mei, 15:50
• Wil ten Bosch (l) en Hanno van Alten, de eerste en de huidige voorzitter van BCS.
Badmintonclub Schollevaar bestaat 40 jaar: 'Altijd een familieclub gebleven' Sport 1 mei, 13:44
• Daniël de Clercq.
Doppio-Espresso viert 5-jarig bestaan: 'Loyale gasten zijn een steun voor ons' Advertorial 1 mei, 11:55
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van dodelijk ongeluk op Lijstersingel in Capelle Nieuws 1 mei, 10:32