Gezicht op de Betonfabriek Feenstra aan de Ketensedijk 10. De stenen werden gebruikt voor binnen- en tussenmuren. Ze werden gemaakt van cement en water en hoogovenslakken.
Gezicht op de Betonfabriek Feenstra aan de Ketensedijk 10. De stenen werden gebruikt voor binnen- en tussenmuren. Ze werden gemaakt van cement en water en hoogovenslakken. Foto: HVC Beeldbank

Historisch: Waar is de Bonk?

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle kent diverse streeknamen. Door de bevolking gegeven namen. Zo is De Bonk een voormalige zelling langs de IJssel waar nu de IJsselzoom is. Daar werd ooit klei gegraven voor de steenfabriek in de Oude Plaats. En er werden rietmatten gemaakt om de vers gevormde stenen tegen het weer te beschermen.

Door Wim van den Bremen

Capelle - In 1926 begon de heer Feenstra hier een fabriek van drijfstenen. Ze waren licht en isoleerden goed. De stenen werden gebruikt voor binnen- en tussenmuren. Ze werden gemaakt van cement en water en hoogovenslakken.

Die hoogovenslakken of bims waren een afvalproduct van de staalproductie bij de Hoogovens. Bims en cement werden met schepen aangevoerd. De cement zat in zakken van 50 kg. Die werden aanvankelijk met mankracht gelost. Sterke mannen droegen de balen op hun rug via een ladder uit het ruim van het schip. Dan ging het via een 2e ladder van het scheepsdek naar de kade. En daarna nog 100 meter verderop naar de cementopslag.

Wedstrijdje

Soms hielden de mannen onderling een wedstrijd om te laten zien wie de sterkste was. Dat werd meestal gewonnen door Aai de Graaf, die dat werk niet lang deed. Hij werd later caféhouder in de Oude Kern. De stenen werden buiten gestapeld en gekeerd om te drogen. Ze werden dan per schip naar de kopers gebracht.

De markt veranderde en Feenstra ging dakplaten maken voor bedrijfshallen. Het bedrijf exporteerde veel naar de grootschalige bouwprojecten in het Midden-Oosten. Door de opkomst van veel lichtere staalplaten raakten de betonplaten uit de gratie.

Schooljongens

Het bedrijf werd aan het eind van de zeventiger jaren stilgelegd. In al die jaren had Feenstra zijn bedrijfsafval gestort op een terrein naast de fabriek. Ook andere bedrijven zoals de scheepswerven stortten daar hun afval.

Schooljongens zochten uit het afval het ijzer en het koper en verkochten dat. Nadat de fabriek gesloopt was werd het terrein bouwrijp gemaakt voor de appartementen die er nu staan. Daarbij zorgde de schoonmaak van het afvalterrein nog voor enige ophef.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 20 uur geleden
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 22 uur geleden
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 23 uur geleden
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws gisteren
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51
• De afsluiting en omleiding tijdens het lange Hemelvaartsweekend.
Werkzaamheden A16 rond Hemelvaart: dit is wat het betekent voor jouw reis Nieuws 2 mei, 08:43
Afbeelding
Thema-avond over Europese Unie op 16 mei Nieuws 1 mei, 18:05