Als je de pluisjes van heel dichtbij bekijkt, zul je zien dat er ook zwarte 'dingetjes' in zitten. Dit zijn de zaadjes van deze bomen.
Als je de pluisjes van heel dichtbij bekijkt, zul je zien dat er ook zwarte 'dingetjes' in zitten. Dit zijn de zaadjes van deze bomen.

Natuurrubriek: Een sneeuw van donzige pluisjes

Algemeen 40 keer gelezen

Vanaf half mei tot half juni lijkt het op warme en droge dagen wel te sneeuwen. Er komen talloze donzige pluisjes uit de lucht dwarrelen. Ze blijven liggen tussen de beplanting, op het grasveld of in de goot en dwarrelen via ramen en deuren ook het huis binnen.

Door Stichting Natuurvrienden

Capelle - Deze pluisjes zijn afkomstig van populieren en, in mindere mate, van wilgen. Als je de pluisjes van heel dichtbij bekijkt, zul je zien dat er ook zwarte ‘dingetjes’ in zitten. Dit zijn de zaadjes van deze bomen. Net zoals bij paardenbloemen worden deze door de wind verspreid met behulp van het pluis.

Populieren en wilgen zijn tweehuizig: de bomen dragen óf alleen mannelijke bloemen óf alleen vrouwelijke. De bloempjes zijn heel klein en zitten bij elkaar in zogenaamde katjes. De mannelijke katjes produceren stuifmeel en in de vrouwelijke worden na bevruchting de zaden gevormd.

Na de bloei vallen de stuifmeelkatjes af. De vrouwelijke katjes blijven aan de boom hangen. Hierin ontwikkelen zich de vruchten en ook het pluis. Vanaf half mei zijn de zaden rijp en springen de vruchten open.

Poedersneeuw

Samen met het pluis worden de zwarte zaden door de wind verspreid. Als er heel veel pluis vrijkomt in een korte tijd, lijkt het net of er een laagje poedersneeuw op de grond ligt.

Een paar jaar geleden was dat bijvoorbeeld heel mooi te zien langs de Lijstersingel. Hier stonden veel populieren in de buurt (een deel is voor de bijl gegaan door de vernieuwing van het stadscentrum).

In de tuinen en in het bosplantsoen bleef deze zomersneeuw liggen en zelfs het water van de singel was er mee bedekt. Dat leverde een merkwaardig plaatje op, een bloeiende Gele Plomp omgeven door water met een laagje wit populierenpluis!

Hoewel er veel zaad op de grond terecht kan komen, zien we bijna nooit een jonge populier die uit zaad is opgekomen, in tegenstelling tot berken en esdoorns.

Het zaad stelt hoge eisen aan de grond waarin het kiemt en bovendien verliest het al gauw zijn kiemkracht. Populieren kunnen echter goed worden vermeerderd door takken in de grond te steken.

Meer weten of reageren?

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl. Reageren op een artikel kan door te mailen naar contact@natuurvriendencapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws gisteren
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 3 mei, 08:10
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51