Bodemdiertjes als springstaartjes (foto) eten bladafval, de myceliumdraden van schimmels en paddenstoelen groeien erop.
Bodemdiertjes als springstaartjes (foto) eten bladafval, de myceliumdraden van schimmels en paddenstoelen groeien erop.

De natuur is een kringloopeconomie

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - De herfst is inmiddels voorbij na een aantal winderige weken zijn de bomen helemaal kaal. Overal ligt blad, niet alleen in het bos, maar ook in tuinen en plantsoenen, en op wegen en paden. Gazons en paden worden bladvrij gemaakt, maar in plantsoenen en bossen is gevallen blad juist onderdeel van de natuurlijke cyclus. De natuur is bij uitstek een ‘kringloopeconomie’; nu wij mensen nog.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

In het bos is al dat gevallen blad voedsel voor de bodem en al het leven dat in de bodem voedsel vindt, zoals regenwormen, slakken, planten en paddenstoelen. En dat bodemleven is weer voedsel voor vogels, spitsmuizen, mollen en egels. Op vruchtbare kleigrond, zoals aanwezig in het Schollebos, is na een zachte winter al dat bladafval al opgegeten, verteerd en als humus in de grond opgenomen.

Bodemdiertjes als springstaartjes (zie foto) eten bladafval, de myceliumdraden van schimmels en paddenstoelen groeien erop en regenwormen trekken stukjes gevallen blad hun gangen in. Ze leven van de bacteriën en schimmels, die op het bladafval in het vochtige wormgangenmilieu groeien.

Bosplanten floreren alleen op vochtige vruchtbare bosgrond in de voorjaarszon en de zomerschaduw. De myceliumdraden van schimmels koppelen zich aan de wortels, en leveren voedingsstoffen aan de plant in ruil voor suikers en eiwitten. Het bladafval beschermt bovendien de ondergrondse delen van bosplanten in de winter. Ook veel bomen en struiken zijn sterk afhankelijk van deze schimmels, ook wel mycorrhiza genoemd.

In onze tuinen en plantsoenen is het belangrijk bladafval zoveel mogelijk in de borders te laten liggen. En het blad, dat valt op paden en gazons, kan hier prima aan worden toegevoegd. Je krijgt zo een mooie mossige tuingrond, die in natte periodes veel water vasthoudt, zo belangrijk voor het overleven van planten in droge zomers zoals die van afgelopen jaar.

Ook kun je bladeren composteren en er zo prima potgrond van maken. En met een beetje geluk zie je in het najaar opeens mooie paddenstoelen in de tuin verschijnen.

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De weefstrook van de A20 naar de A16.
Verkeer van A20 naar A16 moet 'blokje om': toerit van 3 op 4 mei dicht Nieuws 3 mei, 13:07
Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 3 mei, 11:57
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 3 mei, 08:10
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00