"Al jaren organiseren we in augustus een jaarlijkse Vleermuisexcursie in het Schollebos. Kijk op de website voor de data.

Er zijn volop vleermuizen in Capelle

Algemeen 47 keer gelezen

Vleermuizen oftewel ‘Vleren’ zijn er volop in Capelle: niet alleen in het Schollebos, maar ook in alle wijken. Tegen de schemering kan men ze zelfs met blote oog zien.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel

Capelle - Het zijn beschermde zoogdieren: behaard, zogen hun jongen (jawel: ondersteboven hangend!). Over de hele wereld gezien is de vleermuis het meest succesvolle zoogdier met het meest aantal soorten. Veel insectenetende soorten, maar ook fruit-, nectar-, vis- en zelfs bloedetende soorten.

Alle in Nederland voorkomende vleermuizen zijn pure insecteneters en consumeren ‘s nachts wel meer dan duizend muggen! Laten we daar dus echt blij mee zijn.

Ook vangen ze andere insecten als nachtvlinders (motten). Tot nu toe zijn in Capelle zes soorten vleermuizen vastgesteld. De twee meest algemene zijn de Gewone Dwergvleermuis en de Laatvlieger. In Nederland dus ongevaarlijke en juist heel nuttige dieren.

In theorie wordt van overheidswege wel wat spastisch gedaan over het risico van het overbrengen van Hondsdolheid (rabiës).

Tot nu toe echter is nog nooit enig geval gemeld. Desalniettemin wordt direct contact ontraden, dus als u een kennelijk ziek exemplaar aantreft: niet aankomen, plaats er een doos overheen en bel een dierenarts voor advies.

Onze Nederlandse vleren maken gebruik van Echolocatie om zich in het donker te oriënteren en om prooien te vangen.

Het werkt als een radar: zij stoten continu supersonische geluidsgolven uit. Als deze golven teruggekaatst worden door prooi, bomen en gebouwen vangen ze deze met hun oren op: onze vleren zien met hun oren!

Het vaststellen van de soorten gebeurt met een bat-detector, een apparaatje dat de voor ons onhoorbare ultrasone geluiden van de vleermuizen vertaalt naar voor ons hoorbare en herkenbare (iedere vleermuissoort heeft zijn eigen frequentie) geluiden.

Vleermuizen kennen zomer-, winter-, dag- en voorplantingsverblijfplaatsen. Vaak in gebouwen (spouw of onder dakpannen). Bij sloop van gebouwen moet gemeente daarmee rekening houden.

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51