Afbeelding

Zanzibar

Algemeen 51 keer gelezen

Tom was een innemende en integere man. Begaan met zijn gasten, goed voor zijn personeel en betrokken bij het leven op het Oost-Afrikaanse eiland. Hij had van het begin af aan eilanders betrokken bij het verwezenlijken van zijn droom. Had Masai in dienst en probeerde de Afrikaanse sfeer willens en wetens te behouden.

Hij had alleen een grote hekel aan de muggen. Deze weerhielden potentiële klanten ervan te komen uit angst. Angst dat er zich malariamuggen van de dodelijke variant onder hen zouden begeven. Hij kon behoorlijk stampij maken over de negatieve berichtgeving hierover. ‘Corrupte berichten van het vasteland’, noemde hij het. ‘Ze willen de toeristen daar houden om nog meer geld uit hun zakken te kunnen kloppen. Zanzibar een gevaarlijk eiland door de malaria, kom nou toch!’ - Ik was al ziek geworden zonder één voet gezet te hebben op dit Afrikaanse eiland. De verplichte inentingen hadden me koortsig gemaakt. En de eetlust was me voor een paar dagen vergaan. Ik slikte ook iedere dag trouw mijn malariapillen.
Hij vertelde het me tijdens één van die late middaggesprekken aan de bar op het strand. Geregeld trof ik hem daar. Hij noemde het ‘feeling houden’, maar het kwam meer over als een verontschuldiging wanneer ik hem daar weer trof.

We spraken die bewuste middag tevens over 11 september 2001. Hoe dat zo kwam weet ik niet meer, want de relatie tussen de pilletjes die ik blijkbaar onnodig slikte en de terroristische aanslag op het WTC van New York is een vreemde. Wellicht was de relatie Tom zelf, die over beide zo resoluut sprak. Dat de vorige column over zijn eiland op 11 september was verschenen, wisten we toen nog niet!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’ en ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De weefstrook van de A20 naar de A16.
Verkeer van A20 naar A16 moet 'blokje om': toerit van 3 op 4 mei dicht Nieuws 3 mei, 13:07
Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 3 mei, 11:57
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 3 mei, 08:10
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00