Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier.
Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier. Foto: Hermes

De buizerd is van alle markten thuis

Algemeen 32 keer gelezen

Sinds een jaar of vijf broedt de Buizerd in Capelle. Tot enkele jaren geleden de grootste Nederlandse broedende roofvogel, maar met nieuwkomers Zeearend en Visarend staat hij qua grootte nu maar op de derde plaats.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - Het blijft een imposante verschijning! De meeste roofvogels zijn ‘specialisten’: zij jagen op een beperkt aantal prooisoorten en hun lichaamsbouw is daarop min of meer aangepast. De buizerd echter is van alle markten thuis.

Een zwak konijn krijgt hij wel te pakken en ik heb in het Schollebos een buizerd wel eens een meerkoet zien slaan uit het water. Maar een echte jager is hij niet. Voor een groot deel is het een aaseter: je ziet ze vaak langs snelwegen op een paaltje loeren op een aangereden dier. En als er echt sprake is van voedselschaarste, kan zijn dieet voor 90% uit regenwormen bestaan!

Europese buizerds trekken ‘s winters naar het zuiden, maar in Nederland blijven veel buizerds hier, zo ook het Capelse broedpaar: waarom een gevaarlijke lange tocht naar het zuiden als je hier toch wel aan de kost komt? In de trektijd zijn ook hier vaak overtrekkende, noordelijke buizerds te zien.

Die trekken overdag op de thermiek: zij stijgen omhoog in opwaartse warme luchtstromen en zweven vervolgens langzaam dalend zuidwaarts op zoek naar de volgende warme luchtbel. Energiebesparing in optima forma dus.

Het Capelse buizerdpaar is nu bijna elke dag te zien bij Schollebos, maar ook hoog in de lucht boven het centrum. Waarom zou je 1000 kilometer gaan vliegen als je hier ook nog steeds aan je kostje kan komen…? Komt tijd, komt raad! En het paar is een echt echtpaar: constant roepen ze elkaar om elkaar te laten weten waar ze zijn. Het geluid wordt ‘miauwen’ genoemd omdat het iets weg heeft van katten (’pieeuw’).

De kleur van buizerds varieert enorm, van bijna wit tot bijna zwart en alles er tussen in. Let op het vliegbeeld: brede vleugels en afgeronde staart. Onderkant staart is ‘gebandeerd’ met lichte en donkere strepen, dit ter onderscheid van die van de Ruigpootbuizerd, een wintergast en de onderkant van zijn staart is wit.

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cheyenne den Decker.
Capelse Cheyenne (13) succesvol op haar eerste EK taekwondo Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Stukje Couwenhoekseweg één avond en nacht dicht: dit betekent het voor jouw route Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Zes bijeenkomsten Goud voor Oud in mei Nieuws 20 uur geleden
• De afvalwaterzuivering van Kralingseveer.
Binnen kijken bij afvalwaterzuivering Kralingseveer op 3 mei Nieuws 23 uur geleden
• Het Bevrijdingsconcert van 2023.
Bevrijdingsconcert van Musical Souvenir in St. Paulus' Bekeringkerk Nieuws gisteren
Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 30 apr, 10:20
• Archiefbeeld Ronde van West.
Inschrijving Ronde van West begint op 1 mei Nieuws 30 apr, 08:20
Afbeelding
Fietser wordt geschept door auto en raakt gewond bij De Linie 112 29 apr, 18:49