Verwijshulp010: verbetering ketenzorg rondom ouderen

Algemeen 53 keer gelezen

Capelle/Krimpen - Het aantal (kwetsbare) ouderen stijgt. Hierdoor neemt de zorgvraag toe. Steeds meer zoeken verwijzers, zoals huisartsen en ziekenhuizen, naar de juiste plek (verpleeghuis, revalidatie) bij verschillende zorgorganisaties. De Rotterdamse zorgorganisaties, verenigd in samenwerkingsverband Conforte, hebben daarom de handen ineengeslagen en starten op 2 maart 2020 met het coördinatiepunt voor verwijzers; Verwijshulp010. Laurens en Aafje hebben dit coördinatiepunt vervolgens namens Conforte fysiek, digitaal en telefonisch ingericht.

Guy Buck, voorzitter Raad van Bestuur Aafje en voorzitter Conforte : “Het coördinatiepunt levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de (spoed)ketenzorg. Daarmee worden verwijzers in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel ontzorgd. De tijd dat een verwijzer voor een spoedplaatsing 10 telefoontjes naar verschillende zorgorganisaties moest plegen is voorbij.”

Huisartsen en ziekenhuizen kunnen vanaf 2 maart 2020 terecht op een centrale plek via een centraal telefoonnummer en centrale website. Het coördinatiepunt beschikt over een constant actueel overzicht van beschikbare zorgplaatsen bij alle ouderenzorg organisaties in de regio. De zorgprofessionals van Verwijshulp010 nemen ter plaatse de vraag van de verwijzer over om een passende zorgoplossing bij de verschillende zorgorganisaties in de regio te vinden. Vanzelfsprekend binnen het beschikbare aantal plaatsen. Om het coördinatiepunt te kunnen realiseren dragen de zorgverzekeraars financieel bij.

Wat levert het coördinatiepunt op?

Hans Huizer, voorzitter Raad van Bestuur Laurens: “Door het coördinatiepunt kunnen verwijzers zich concentreren op hun kerntaak; medische zorg voor hun patiënt. De 55 medewerkers die het coördinatiepunt kunnen bemensen, zijn in dienst bij Laurens en Aafje. Zij kennen de zorgmarkt in de regio als hun broekzak. En kunnen heel snel schakelen om voor een acute zorgvraag het juiste aanbod te vinden.”

De verwijzer is aanzienlijk minder tijd kwijt aan het zoeken naar het juiste zorgaanbod en oneigenlijke instroom bij de ziekenhuizen wordt zo veel mogelijk voorkomen.

Hoe werkt het?

Verwijzers die een patiënt hebben met een (niet medische) spoed zorgvraag melden deze, via één centraal telefoonnummer, aan bij Verwijshulp010. Verwijshulp010 inventariseert de hulpvraag methodisch en bemiddelt naar de juiste zorg in de regio (www.verwijshulp.nl). Verwijshulp010 is 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 23.00 uur. Buiten deze tijden is er een bereikbaarheidsdienst. De bemensing van Verwijshulp010 is gerealiseerd uit een groep van 55 triageverpleegkundigen van Aafje en Laurens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 21 uur geleden
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 23 uur geleden
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws gisteren
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51
• De afsluiting en omleiding tijdens het lange Hemelvaartsweekend.
Werkzaamheden A16 rond Hemelvaart: dit is wat het betekent voor jouw reis Nieuws 2 mei, 08:43
Afbeelding
Thema-avond over Europese Unie op 16 mei Nieuws 1 mei, 18:05