• Jill van Rhee is bezig aan haar tweede seizoen bij VCN.
• Jill van Rhee is bezig aan haar tweede seizoen bij VCN. Foto: John Wijntjes

Jill van Rhee heeft haar plek gevonden bij VCN

Sport 538 keer gelezen

CAPELLE • Jill van Rhee onderneemt dit seizoen een poging om met Laudame Financials/VCN Dames 1 bij de bovenste vijf van de Topdivisie te eindigen. “We hebben absoluut de kwaliteiten in huis om die doelstelling te bereiken”, zegt de midden-aanvalster, met haar 29 jaar de oudste speelster van het team. Of we het ook daadwerkelijk gaan redden, is vooral een mentale kwestie.”

Het huidige VCN bestaat overwegend uit jonge talenten die nog niet veel hebben meegemaakt in de hogere niveaus van het volleybal. Dat gebrek aan ervaring uit zich in de duels met de ‘minder sterke ploegen’ in de Topdivisie. “Klopt”, zegt Jill van Rhee. “Een paar weken geleden zat er weer zo’n wedstrijd tussen. Op basis van onze kwaliteiten hadden we de punten eigenlijk mee moeten nemen naar Capelle, maar in plaats daarvan gingen we er met 3-0 af. Het is lastig om er een vinger achter krijgen waaróm dat gebeurt. Het heeft wellicht met concentratie te maken, maar zeker weten doe ik het niet. Het bijzondere is dat we in duels met de topploegen juist wél gefocust spelen. Laatst kwamen we uit tegen Utrecht en dan zie je ons écht goed volleyballen. Met andere woorden: er zit heel veel potentie in ons team. Het is zaak om ons zo te ontwikkelen dat we die klasse wekelijks laten zien.”

Zelf kwam Jill van Rhee anderhalf seizoen geleden naar VCN. Ze maakte destijds de overstap van eerstedivionist Inter Rijswijk naar sporthal Oostgaarde. Met volleybal begon ze op haar achtste, daartoe geïnspireerd door haar vader Dirk, zelf een gedreven volleyballer bij onder meer Ekspalvo. “Ik begon bij Spivo in mijn toenmalige woonplaats Spijkenisse. Voor mijn vader was het fijn dat ik lid werd, want mijn zussen en broer hadden weinig trek om te gaan volleyballen. Ik heb een mooie tijd bij Spivo mogen meemaken - tot de tweede divisie toe - maar ik miste de onderlinge klik. Ik besloot te verkassen naar Sliedrecht Sport, waar ik in het derde team terecht kwam. Vervolgens keerde ik terug naar mijn oude vereniging.” 

“Ik speelde er uiteindelijk drie seizoenen in Dames 1. Dat was prima te combineren met mijn opleiding tot verpleegkundige. Omdat ik toch graag hogerop wilde, verkaste ik na die periode naar Inter Rijswijk, dat in de eerste divisie uitkwam. Ik heb daar tot mijn 25e gespeeld, waarna ik uit het volleybal stapte. Dat had een fysieke reden. Op mijn 15e kreeg ik te kampen met reuma in mijn knieën. Dat leidde ertoe dat er zich vocht in ophoopte en ik met veel pijn moest sporten. Het was beter om met volleybal te stoppen. Dat deed ik dan ook, maar na verloop van tijd begon het weer te kriebelen en wilde ik terug het veld op. Ik zocht contact met een oude bekende - Lennart Mijnants-  die op dat moment trainer/coach was van VCN 2 in Capelle. Ik wilde graag bij hem de draad weer oppakken, maar helaas zat het team al vol. Bij Inter Rijswijk was er wél plek. Dat was een gelukje.” 

“Twee seizoenen geleden besloot ik een nieuwe poging te ondernemen om onderdak te vinden bij VCN. Dit keer was er wél ruimte en sindsdien speel ik in Capelle. In eerste instantie maakte ik deel uit van Dames 2, inmiddels ben ik middenaanvalster van het eerste team. Het bevalt me uitstekend. We hebben een prima selectie en fijne coaches. Mark en Robert Jansen hebben niet alleen veel verstand van volleybal, ze zijn ook aardig en relaxed. Mooi is ook dat de ploeg van vorig jaar voor een belangrijk deel intact is gebleven. De onwennigheid onderling is er nu van af, we raken steeds beter ingespeeld. Het enige wat we nu nog moeten leren is constant presteren als team. In zijn totaliteit moeten we aan mentale stabiliteit gaan winnen. Als we daarin slagen zijn er maar weinig teams die ons kunnen verslaan. Ik heb er vertrouwen in dat het team zo’n positieve ontwikkeling gaat meemaken. Je ziet nu al vooruitgang ten opzichte van een seizoen geleden. Ik op mijn beurt vind het hartstikke leuk dat ik deel uit mag maken van deze groep. Het is sowieso heerlijk om op Topdivisie-niveau te volleyballen. Dit was altijd wat ik nastreefde in mijn jongere jaren en nu sta ik er. We gaan er alles aan doen om in de subtop van onze poule te eindigen. Als dat lukt is de kans groot dat we meeliften naar de nieuwe Topdivisie van komend seizoen. Het plan is namelijk om de top 5 van de beide huidige afdelingen samen te smeden tot één nieuwe. VCN wil daar bij zitten en ik ook.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Nieuwe Rotterdampas geldig: aanvragen of verlengen weer mogelijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kom met vragen over geldzaken langs bij de Wijkwinkel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder (23) overlijdt bij eenzijdig ongeval op Abram van Rijckevorselweg Nieuws 3 mrt, 08:18
• Het NH-Hotel
Asielzoekers in pand Barbizonlaan verhuizen tijdelijk naar NH-Hotel Nieuws 1 mrt, 15:05
Afbeelding
Vaccinatiedagen voor Capelse 9-, 10- en 14-jarigen in april Nieuws 1 mrt, 14:00
Afbeelding
Wijkagente Middelwatering-Oost houdt 5 maart spreekuur in Capelse bibliotheek Nieuws 1 mrt, 11:42
Afbeelding
Dit zijn de genomineerden voor de Capelse Sport Awards Nieuws 1 mrt, 09:09
Afbeelding
Muzikale show in Isala in teken van Elvis Presley Nieuws 29 feb, 16:05