• Aftrap van het NK Tegelwippen.
• Aftrap van het NK Tegelwippen. Foto: Jan Kok

Tegelmassa transformeren tot tovertuin

capelle • Minder tegels en meer groen: dat streven heeft de gemeente Capelle. Niet alleen in tuinen, maar ook op straten, pleinen en bedrijventerreinen. Daarom doet de gemeente dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Donderdag moesten de eerste tegels het ontgelden.

Wethouder Sjoerd Geissler en leden van de Green Business Club Fascinatio verwijderden de eerste tegels.

400 voetbalvelden
Vorig jaar eindigde Capelle landelijk in de middenmoot, met 11.165 gewipte tegels. Maar volgens Sjoerd Geissler kan dat beter. “Het NK Tegelwippen wordt steeds bekender in onze stad. Dat laat het groeiende aantal gewipte tegels van vorig jaar zien. Maar we zijn er nog niet. Gemiddeld bestaat een Capelse tuin voor 28 procent uit groen. Alle Capelse tuinen bij elkaar zijn vijf keer zo groot als het Schollebos. Dat zijn ongeveer 400 voetbalvelden. Dat betekent dat er wel wat tegels uit de tuinen kunnen.”

Ook bedrijven moeten hun steentje bijdragen. “De actie van de Green Business Club Fascinatio om parkeerplaatsen groener te maken is daar een mooi voorbeeld van”, vindt Geissler. Bedrijven in Fascinatio hebben in ieder geval plannen. “Opritten splitsen, zodat een groene strook ontstaat”, noemt Denise Fransen, voorzitter van de businessclub. “En het inzaaien van een laagblijvend bloemenmengsel, met bijvoorbeeld microklaver. Hiermee doen we insecten zoals (honing)bijen een plezier.”
Groene tuinen hebben veel voordelen: ze zijn koeler, nemen water op en zijn goed voor dieren.

Meedoen
Iedere Capellenaar, bedrijf of andere organisatie kan meedoen. Het NK Tegelwippen duurt nog tot en met 31 oktober. Het aantal gewipte tegels (met bewijsfoto) doorgeven kan via www.nk-tegelwippen.nl
Het is mogelijk de gewipte tegels op te laten halen door de Tegeltaxi. De tegels brengen kan ook, bij de Milieustraat (Groenedijk 12). Voor meer info: www.duurzaamcapelle.nl/
nktegelwippen