• Akkoord voor verbetering IJsselkering getekend.
• Akkoord voor verbetering IJsselkering getekend. Foto: suzanfotografie.nl

Akkoord verbetering van IJsselkering

regio • Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben een bestuurlijk akkoord gesloten voor de waterveiligheid langs de Hollandsche IJssel. De kern van het akkoord is dat de Hollandsche IJsselkering wordt verbeterd, waardoor toekomstige dijkversterkingen minder zwaar en hoog hoeven worden uitgevoerd. 

Dit akkoord is een resultaat van de samenwerking tussen deze partijen onder de vlag van het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden.  

De IJsseldijken en de Hollandsche IJsselkering zorgen samen voor waterveiligheid in het laagstgelegen gebied van Nederland (tot 6,76 m onder NAP). Rijkswaterstaat beheert de Hollandsche IJsselkering en het hoogheemraadschap beheert de IJsseldijken.

Door klimaatverandering en bodemdaling komt vaker hoogwater voor. Om ook bij hogere waterstanden het gebied te kunnen beschermen, moet het dijktraject tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel worden versterkt en verhoogd. Dat gebeurt in het project KIJK: Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard. In het project KIJK blijkt dat een versterking van de steile dijk zeer complex is en overlast voor bewoners met zich meebrengt. Door samen te werken tussen het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat en in één keer te kijken naar het beheer van de Hollandsche IJsselkering en de IJsseldijken, is er minder overlast voor bewoners. Bovendien is de financiële besparing voor de dijkversterking ongeveer 4 tot 5 keer groter dan de aanpassing aan de stormvloedkering kost. Het ministerie heeft voor die aanpassing 11,4 miljoen beschikbaar gesteld, en zorgt voor de aanscherping van de wettelijke eis die aan de stormvloedkering gesteld worden. Ook toekomstige dijkversterkingen hebben baat bij de hogere betrouwbaarheid van de stormvloedkering.