• Spelende leerlingen op het plein van PCB Groen van Prinsterer.
• Spelende leerlingen op het plein van PCB Groen van Prinsterer. Foto: Annemarie van der Ploeg

Buitenspeeldag: ‘Kinderen moeten gewoon veel plezier hebben’

Nieuws

CAPELLE • Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan tien jaar de Nationale Buitenspeeldag. Ook in de wijken van Capelle wordt op 14 juni veel georganiseerd. Sportief Capelle heeft hierin een belangrijke rol.

“Er wordt in vijf wijken op zo’n drie tot vijf locaties gespeeld”, legt Eliza Rook, sport- en beweegcoach bij Sportief Capelle uit. “Er zijn spelletjes en het is gewoon lekker ouderwets buitenspelen. Kinderen zitten vrij vaak achter televisie, laptop of tablet en we zien dat er steeds minder wordt buiten gespeeld. Op zo’n buitenspeeldag ontdekken kinderen weer hoe leuk het is om buiten te spelen. Bij ons kunnen locaties geboekt worden voor buitenspeeldag, zoals een trapveldje, basketbalveld of pannaveld. Hier krijgen zij alle ruimte en vrijheid om te spelen. Zij melden de activiteit bij ons aan en wij zetten deze in het systeem van Jantje Beton. Wij krijgen van hen ook vlaggen die we meegeven. Bovendien krijgen ze een tasje met daarin een veiligheidshesje met ‘Buitenspeelcoach’ erop, bellenblaas en stoepkrijt. Voor verdere materialen moeten ze zelf zorgen. Wij doen een controlerondje langs de activiteiten om te zien hoe het allemaal loopt. De activiteiten variëren van ouderwets zaklopen tot boomhut bouwen, steprace, volleyballen, touwtje springwedstrijd of de mooiste tekening maken met stoepkrijt. Het is dus heel divers. De kinderen moeten gewoon heel veel plezier hebben.”

In de wijk Schenkel ligt een mooi speelplein voor PCB Groen van Prinsterer. Voor de kinderen van deze school is het elke dag buitenspeeldag. Schoolleider Jorien Kraal-Kooijman vindt buitenspelen belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. “Kinderen leren door te spelen, dat is onze visie. De kleuters spelen anderhalf uur per dag buiten en leren zo ook samenwerken en ruzies oplossen. Dat vinden we heel belangrijk, ook de ontwikkeling van de motoriek. Daarom hebben we ons schoolplein aangepast, zodat er verschillende vormen van spel mogelijk zijn. Het plein is ook voor de buurt. Vroeger was het vooral steen en kon je er alleen voetballen of rennen. Veel kinderen houden juist van glijden of klimmen en door de oneffenheden als afstapjes train je ook de motorische vaardigheden. Het is belangrijk om de prikkels die op een dag op ze afkomen een plek te geven, zodat ze die verwerken en daarna weer in de klas aan het werk kunnen.”

Zie www.sportiefcapelle.nl

Annemarie van der Ploeg