Plan definitief: ING-gebouw wordt gesloopt

capelle • Het iconische ING-gebouw in het centrum van Capelle gaat definitief tegen de vlakte. De ontwikkelaar gaat een nieuw gebouw realiseren met zorgvoorzieningen en -woningen.

Binnen het bestemmingsplan is ruimte voor nieuwbouw van maximaal 30 meter hoogte. De bestemming is ‘maatschappelijk’, met ruimte voor onder meer sociaal-medische, welzijns- en gezondheidsvoorzieningen. De eigenaar is voor de invulling hiervan in gesprek met een aantal zorgpartijen.
Vooraf moet ontwikkelaar HIG nog wel een sloopmelding doen om een vergunning te verkrijgen. Als deze aanvraag aan de eisen voldoet, kan de sloop starten.

Het Capelse college had het project even ‘op pauze gezet’ totdat de nieuwe Centrumvisie vastgesteld wordt. Dit naar aanleiding van het breed gedragen gevoel in de commissie SOB om pas uitspraken over de ontwikkeling van de locatie te doen nadat er brede ruimtelijke kaders zijn opgesteld. Zover kwam het echter niet: de eigenaar van het pand stelde dat hij een nieuw gebouw wil realiseren dat binnen het bestemmingsplan valt.

HIG dient uiterlijk deze week een verzoek voor een sloopvergunning in. Over het verdere sloop- en nieuwbouwtraject is verder nog niets bekend.
Door de jaren heen zijn verschillende pogingen gedaan om het gebouw van de ondergang te redden. Onder de naam 'de Leeuw van Capelle' heeft een initiatiefgroep geprobeerd het pand te behouden en de Historische Vereniging Capelle diende een verzoek in om het pand de status 'monument' toe te kennen. Dit verzoek werd afgewezen. De ontwikkelaar zei open te staan voor verkoop, mits er een goed bod gedaan zou worden. Dit bleef uit en de ontwikkelaar kiest definitief voor nieuwbouw.