Opnieuw bijenkasten vernield in Capelle

capelle • In en rond Capelle zijn het afgelopen jaar vijf keer bijenkasten vernield. Afgelopen weekend werd tijdens de voorjaarsinspectie de laatste ontdekking van een kapotte kast gedaan. Het vandalisme heeft dramatische gevolgen voor de honingbijen in de kasten.

Er is onder meer in de Heemtuin aan de 's-Gravenweg een bijenkast omgetrapt en zelfs een kast op privéterrein moest het ontzien. De vernielingen leiden tot frustratie bij Judith Kraak, die actief is bij onder meer het Ambrosiusgilde, een vereniging van imkers in de regio. "Er zijn in een jaar tijd vijf keer standplaatsen voor honingbijen vernield in Capelle. Als imkers ben ik daar echt zo verdrietig om. Maar wat veel belangrijker is: we hebben de bijen nodig en we zijn 70 procent van onze insecten verloren de afgelopen 50 jaar. Honingbijen horen hier thuis, net als alle andere insecten."
"De mensen beseffen niet wat ze aanrichten", vervolgt Kraak. "Een bijenvolk sterft als je de kast omver schopt en de imker kan het niet gelijk weer in orde maken. Ik moedig alle imkers aan aangifte doen als dit gebeurt."
Bij stadswijngaard Sjatoo010 was het ook raak. Twee tieners zouden elkaar hebben opgejut om de kasten om te schoppen. Toen aan het licht kwam dat vanuit een naastgelegen bedrijf camerabeelden beschikbaar zouden zijn, bekenden zij. Hun ouders boden een schadevergoeding aan, maar volgens de imker zet dit geen zoden aan de dijk omdat de schade niet-materieel is. "Het bijenvolk heeft het niet gehaald, na een hele nacht open en bloot in de kou en regen. Dit was een volk uit het BeeBreed onderzoeksprogramma. Geld maakt het verlies van genen niet goed."