Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Maak Capelle sportiever!

Nieuws

Het adviesbureau TwynstraGudde adviseert de gemeente Capelle om Sporthal Schenkel te slopen en te herbouwen. De hal, gebruikt door de korfballers van KCC, de hockeyers van HCC en de honk- en softballers van Euro Stars, blijkt te slijten. 

Ik kom al 36 jaar in deze hal, vroeger vele jaren als sportverslaggever en later als onderwijsmedewerker of ouder. Heb er talloze voorstellingen gezien, van Bassie en Adriaan, Ernst en Bobbie, tot turnvoorstellingen. Diverse verenigingen van toentertijd zijn vertrokken. Cady’73 speelt voornamelijk in Sporthal De Lijster, de volleyballers in Oostgaarde en de handballers van Cosmos stopten ermee. De hal heeft een centrale plaats op Sportpark Schenkel en kan mijns inziens een nog veel grotere rol in de samenleving krijgen. Maak Capelle nog sportiever! Overigens twitterde Sportief Capelle nog trots op 4 juni 2020 dat er een nieuwe vloer werd gelegd. Een vloer waarop mijn buurman Guido onlangs kampioen werd met KCC 9. “Deze hal heeft voor veel sporters emotionele waarde, hier is feest gevierd en emoties gedeeld. Een nieuwe hal is kapitaalvernietiging.” 

Voor mijn werk als hogeschooldocent bezocht ik vele landen om te kijken naar organisaties voor inclusief onderwijs. In de noordelijke landen maar ook in Luxemburg, zag ik multifunctionele complexen waar onderwijs en sport hand in hand gaan. Een centrale sporthal, omgeven door atletiekbaan, schaatscomplex, skeeler- en skatebaan en sportvelden gekoppeld aan scholen. Wat zou het fantastisch zijn om na zoveel jaar toch een schaatscomplex annex atletiekbaan naast een nieuwe hal aan te leggen? Capelle heeft eerder al drie serieuze pogingen gedaan maar die strandden na vele jaren. De palen zaten zelfs al lang en breed in de grond. 

In het AD gaf de directie van mobiele schaatsbaan in Rotterdam-Kralingen al aan op zoek te zijn naar een andere locatie. Deze kans zou Capelle met beide armen moeten pakken. Een mobiele baan die de rest van het jaar of wordt opgeslagen of wordt gebruikt om te skeeleren of hard te lopen, met de hal centraal in het midden. De gemeenteraad is nu aan zet om een goed sportief besluit voor vele decennia te nemen. Maak Sportpark Schenkel nu in een keer nog multifunctioneler, met een al in de jaren negentig beloofde schaatsbaan en een multifunctioneel sportgebouw. Grijp je kans!

C. Hulsbus