• Anna, Cato en Lobke: trots op titels.
• Anna, Cato en Lobke: trots op titels. Foto: Jan Timmer

‘Dubbel’ voor VCN Meisjes A1

Sport

capelle • Twee keer kampioen worden in één seizoen, Meisjes A1 van volleybalvereniging VCN wist zo’n succes te realiseren en greep de titel in zowel de Hoofdklasse als de Topklasse. Een interview met de speelsters Anna Berghout, Lobke Erkens en Cato Witvliet.

Dat VCN over prima volleybaltalenten beschikt werd de voorbije maanden maar weer eens bewezen. Te beginnen met de ongeslagen reeks en reeks en de bijbehorende bloemen in de Hoofdklasse. “Dat was al een leuke verrassing,” stelt Cato Witvliet (sinds gisteren 18) met een grote glimlach vast. “Ons team ging namelijk gedeeltelijk vernieuwd de competitie in en dan weet je van te voren dat je wat tijd nodig hebt om aan elkaar te wennen. We waren echter eerder dan viel te verwachten op elkaar ingespeeld. We begonnen tegen Sliedrecht Sport en wonnen meteen met 3-1. De wedstrijden daarna pakten we ook steeds de winst.”

“Het moment waarop we serieus aan het kampioenschap gingen denken was na onze 3-1 overwinning op concurrent Vollido uit Hendrik-Ido-Ambacht”, vertelt Anna Berghout, met haar 15 jaar de jongste van het drietal. “Niet veel later was het feest: we hadden de titel binnen.” Het succes betekende ook dat VCN promoveerde naar het hoogst haalbare landelijke niveau: de Topklasse, Ook op dat podium regen de zeges zich aaneen, met als apotheose de kampioenswedstrijd vorige week zaterdag tegen De Burgst in Breda. “We voelden allemaal de spanning vooraf,”, blikt Lobke Erkens (17) terug op dat duel. “We wisten dat we aan twee gewonnen sets genoeg zouden hebben en hadden thuis al met 4-0 gewonnen van deze tegenstander. Maar dat gaf geen garanties, zo bleek. De Burgst speelde goed en we moesten vol aan de bak. Gelukkig pakten we set 1 en 2, waardoor we het kampioenschap veilig konden stellen. Nét voor het beslissende punt van Jasmijn zijn we snel met z’n allen op de foto gegaan. Dat was toch historisch hé. En toen we dat laatste puntje pakten was het feest.”

Er wacht meisjes A1 van VCN alweer een nieuwe uitdaging: zo hoog mogelijk eindigen op het Gesloten NK voor jeugdteams. “Maar eens zien of we daar ook hoge ogen kunnen gooien,”, glimlacht Cato Witvliet. “We gaan er super ons best voor doen en we zijn in vorm, dus weet je het nooit. We zijn in ieder geval als team flink gegroeid. Fijn is ook dat we buiten de wedstrijden om hartstikke goed met elkaar kunnen opschieten. Die gezelligheid maakt het voor iedereen extra leuk.”

Jan Timmer