Gemeente geeft tips over lentevriendelijke tuin

capelle • Aan de vooravond van de lente geeft de gemeente Capelle aan den IJssel tips mee aan inwoners. De gemeente roept op om de natuur tijd en ruimte te gunnen in het komende jaargetijde, en haar een handje te helpen.

Zo roept de gemeente Capellenaren op om bladeren in de tuin (nog) niet af te voeren. "Het kan namelijk zijn dat er bijvoorbeeld egeltjes ‘verstopt’ zitten in de tuin. Ook in holen in de grond, in de vijver of tussen stenenstapels kunnen diertjes te vinden zijn die zich schuil hebben gehouden tijdens de winter. Om hen de kans te geven om rustig te ontwaken, kunt u het beste wachten met opruimen totdat de temperatuur boven de 15 graden uitkomt." 

Vijver

Ook voor het opruimen van de vijver en het omspitten van de tuin geeft de gemeente het advies om nog even te wachten. Als er weer dagelijks bijen of andere insecten langs vliegen is dat het teken om aan de slag te gaan.

Het is altijd verstandig wat plantenresten in de tuin te laten liggen, want de kleine dieren maken hier handig gebruik van als schuilplaats.

Vogelhuis

Het broedseizoen is voor verschillende vogelsoorten al begonnen en duurt voor andere soorten niet lang meer. Het advies luidt dan ook: wacht niet te lang met het ophangen van een nestkastje. 

Desondanks geven veel vogels de voorkeur aan een bestaand nestkastje, waar ze in de winter al in hebben kunnen slapen. Meer advies over geschikte vogelhuisjes is te vinden op www.vogelbescherming.nl.