'Bandenprikker': psychische problemen

regio • In de rechtbank in Rotterdam is op 9 maart voor het eerst de ‘bandenprikzaak’ behandeld. De verdachte was zelf aanwezig bij de pro formazitting. Hij is momenteel dakloos en zit in voorlopige hechtenis. 

De 34-jarige J.B. uit Capelle wordt verdacht van het leksteken van 323 autobanden in Capelle en de Krimpenerwaard, diefstal van een fiets en tractorsleutel en het binnendringen van een woning, met als doel geld en goederen te stelen. Dit gebeurde in november 2022. De autobanden werden lekgestoken in Capelle, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Bergambacht en Ammerstol.

Administratie ingewikkeld
Volgens de officier van justitie  - die de tenlastelegging voorlas - is de administratie van de zaak omvangrijk. “In totaal hebben 305 mensen aangiftes gedaan, waarvan 146 in de Krimpenerwaard en 159 in Capelle aan den IJssel”, aldus de officier, die zich afvraagt hoe de administratieve afwikkeling van de zaak verder gaat. “In het computersysteem van justitie is normaal gesproken plaats voor 99 aangiftes voordat het vastloopt, terwijl er in deze zaak 305 slachtoffers zijn.” De officier stelt daarom voor een papieren dossier van aangiftes samen te stellen en dit te delen met de betrokken partijen. De advocaat van J.B. kan zich vinden in dit voorstel.

De verdachte zou kampen met psychische problemen en is met reclassering in aanraking gekomen. Hoewel hij zich mocht beroepen op zijn zwijgrecht, kwam hij kort aan het woord in de rechtszaal. Hij vond het betoog van de officier ‘ingewikkeld’ om te volgen. Momenteel krijgt hij medicatie en volgens hem helpt dat. J.B. noemde het ‘verstandig’ dat er voor hem naar een geschikte behandeling wordt gezocht en hij voorlopig vast blijft zitten. "Het laatste dat wij willen is dat meneer nu zonder begeleiding op straat terecht komt", aldus de officier.  

Volgens de officier van justitie zou er geen sprake moeten zijn van een zorgmachtiging, waarbij de strafrechter voor verdachten met een psychische stoornis verplichte zorg in gang kan zetten. De officier vindt dat een strafrechtelijk kader gebruikt moet worden, omdat dit strenger is bij het bepalen van de strafmaat. Bij het opleggen van de staf kan dan alsnog (verplichte) zorg zoals begeleid wonen opgenomen worden bij de voorwaardelijke strafbepaling. Het motief kwam niet ter sprake bij de zitting.

Veiligheidsrisico
Na een zoektocht in de regio werd de verdachte eind november aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Beelden werden gedeeld op televisie en burgemeester Oskam wees delen van Capelle aan als veiligheidsrisicogebied, waarin burgers ‘s avonds en ‘s nachts preventief gefouilleerd konden worden.
Het aantal aangiftes is groot, waardoor de politie nog bezig met het onderzoek. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 1 juni 2023, wanneer het onderzoek naar verwachting afgerond is. Tot die tijd blijft J.B. in voorlopige hechtenis, want zijn advocaat diende geen verzoek in om de hechtenis op te heffen.

Huub Lakerveld