• De leerlingen krijgen uitleg.
• De leerlingen krijgen uitleg. Foto: Aangeleverd

Basisschool De Ontmoeting ontstijgt Capelle

Algemeen

CAPELLE • PCB De Ontmoeting in Fascinatio doet mee met een internationaal project om het Engels verder te stimuleren. Contact met andere landen is belangrijk voor de ontwikkeling van de leerlingen.

Het is maandagmorgen, de wind giert over het schoolplein, de vlaggen van het Huis van de Wijk staan strak. Tientallen zelfgemaakte landenvlaggetjes wapperen in de handjes van de leerlingen. Op de achtergrond rijdt gestaag de roodwitte parkshuttle over het naast Port of Holland International Child Centre aangelegde viaduct. Onder dat viaduct doemt een groep van zestien internationale basisschoolleerlingen op met hun begeleiders. Ze worden met luid gejuich ontvangen, alsof koningin Maxima op bezoek komt. Deze week ontmoeten kinderen uit vier landen elkaar op PCB De Ontmoeting.

In de wijk Fascinatio wonen behoorlijk wat mensen die een recent arbeidsverleden in het buitenland hebben of hier bij een internationaal bedrijf werken. Het is dan ook niet gek dat de schoolleiding jaren geleden besloot zoveel mogelijk les te gaan geven in de Engelse taal om zodoende ook de Nederlandse leerlingen beter voor te bereiden op een vervolgstudie, zoals op de TTO-afdeling van het Comenius College. Om die internationale contacten verder uit te bouwen werd ook het samengewerkt met Royal Kids Home en zocht docente Michou Kruithof contact met scholen in andere landen. Dankzij het Erasmus Project vonden al uitwisseling plaats maar deze week zijn ook leerlingen uit Letland, Spanje en Slovenië te gast op PCB De Ontmoeting. “De Italiaanse leerlingen konden helaas niet komen”, legt een enthousiaste Michou Kruithof uit. “Maar zij doen wel mee aan dit uitwisselingsproject.”

Molens
Na de enthousiaste verwelkoming wisselen de leerlingen van groep 7 en 8 alsmede de internationale gasten meteen allerlei gegevens uit en worden zij over en weer geïnterviewd. En alles in het Engels. “Want dat is de kracht van dit project en van deze school”, legt directeur Dorine van der Graaff uit. “Wij zijn natuurlijk een Capelse basisschool maar onze leerlingen komen uit de hele regio, zelfs uit Spijkenisse en Delft. Wij willen als school graag verbinden, heten niet voor niets al bijna 20 jaar De Ontmoeting”. Ondertussen legt juf Michou het programma uit. Een wandeling door de regio, molens bekijken in Kinderdijk en natuurlijk een eindpresentatie, in het Engels. “Maar we doen ook ouderwetse Hollandse spelletjes zoals spijkerpoepen. ”De docent doet voor wat dat betekent en sommigen kijken elkaar giechelend aan. “Deze week staat trouwens in het thema van ICT”, gaat Kruidhof verder. “Middels Voki, een avatar en andere moderne snufjes gaan we aan de slag. Tijdens andere themaweken in de andere landen stond het milieu en gezond eten centraal.”

Wat opvalt aan dit eerste ontmoetingsuurtje is, dat alle leerlingen serieus met het thema en de interviews omgaan. Geen raar gegiechel of verveling, maar pure belangstelling voor de ander. De kinderen zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar en dat is een mooi succes voor het team, de ouders en de enthousiaste directie van deze internationaal georiënteerde basisschool. “Wij zijn zeker geen internationale school, maar staan wel middenin Fascinatio en de rest van de wereld en we vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren dat de wereld groter is dan alleen Capelle.”

C. Hulsbus