• Links locatiemanager Richard Heukels en rechts accounthouder Etienne Collé.
• Links locatiemanager Richard Heukels en rechts accounthouder Etienne Collé. Foto: Annemarie van der Ploeg

Nieuwe tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners open

Algemeen

CAPELLE • De eerste opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Prins Constantijnweg is onlangs geopend. In het pand, op de grens van Capelle, kunnen ongeveer 100 vluchtelingen worden opgevangen, waarvan er inmiddels 38 tijdelijk wonen. Vanaf juni wordt aan deze weg de tweede locatie voor eveneens 100 vluchtelingen geopend. Etienne Collé, accounthouder, vertelt hoe het er aan toe gaat in de opvang.

Collé beheert samen met drie collega’s voor de gemeente Rotterdam een aantal locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. “Wij passen de bouw zo aan dat de mensen er zo effectief en duurzaam mogelijk kunnen worden opgevangen op langere termijn. Het facilitaire team zorgt voor de inrichting. Wij zijn een overkoepelend team en zorgen ook dat er een sociale partij aanwezig is, een stukje zorg. Eigenlijk zijn wij de spil tussen vastgoed, facilitair en wat er verder nog allemaal bij komt kijken.”

Eigen kamer
“Tot nu toe zijn de mensen tevreden”, ziet Collé. “Sommige vluchtelingen komen uit de particuliere opvang, sommigen van een andere locatie. Ieder heeft een eigen kamer, afhankelijk van de samenstelling. Over het algemeen zijn het alleenstaande vrouwen en vrouwen met kinderen. Veel mannen zijn in het land achtergebleven. De verhouding ligt hier op 70 procent vrouwen en kinderen en 30 procent mannen. De eerste twee maanden verzorgen wij de schoonmaak. Naderhand wordt er een soort corvee geregeld per verdieping. Dan zorgt de gemeente alleen indien nodig voor het schoonmaken van de lift en het trappenhuis.”

Huisarts
“Voor de gezondheidszorg hebben we de app Arene. Hierin kan men vragen stellen aan een zorgpartij en daar wordt bekeken of medicatie, een videoafspraak met een arts of doktersbezoek noodzakelijk is. Niet iedereen heeft een smartphone dus de app kan ook gebruikt worden op de computer of een IPad. De app is in zeven talen. In Oekraïne is men gewend om met klachten direct naar een ziekenhuis te gaan. Dus een verschil met hier, omdat je bij ons eerst een huisarts bezoekt”, legt Collé uit.

Taalles
“Op deze locatie zitten ook een aantal kinderen. Voor hen is er indien gewenst speelruimte en studieruimte. Hier in Nederland moet iedereen tot 18 jaar naar school. In Oekraïne maar tot 16 jaar. Ze krijgen ook taallessen. Kinderen leren snel en sommigen spreken al Nederlands. We gaan hier ook het parkeerterrein een beetje aankleden met speeltoestellen en zoeken middelen daarvoor. Van 8:00 tot 18:00 uur is er een vast management aanwezig. Daarna een beveiliger, ook omdat we vrij geïsoleerd zitten. We hebben ook huisregels en er is genoeg te regelen. Wij hoeven ons niet te vervelen.”

Goed contact
Een woordvoerder van de gemeente Capelle aan den IJssel laat weten dat er goed contact is met de gemeente Rotterdam en er ook regelmatig afstemming is, bijvoorbeeld over bewonersbrieven en startdata. “Beide gemeentes vinden het belangrijk om bewoners zorgvuldig te informeren.”

Annemarie van der Ploeg