Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Waarom waterschappen?

Algemeen

In de brief die we thuis kregen over woensdag 15 maart, landelijke verkiezingsdag voor leden van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, zaten twee stempassen. Eén dus voor de provincie en één om leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard te kiezen. Nu wonen wij in Capelle in een bijzonder waterrijk gebied, met de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel, de vele sloten en dijken.

Wie zich daar niet in heeft verdiept zal denken dat het alleen om Tweede Kamerverkiezingen gaat. Een debat op zondagavond tussen links en rechts, een groot NPO-lijsttrekkersdebat in de Erasmus Universiteit waar bijvoorbeeld Ja21 weer niet bij mocht zijn en Mark Rutte maandag in Vandaag Inside en dinsdagochtend Goedemorgen Nederland. Wat een energie en tomeloze inzet heeft die kerel toch.

Maar nu terug naar de waterschappen. Er was een special in deze krant, maar helaas lezen steeds minder mensen serieuze media. De website van het Hoogheemraadschap bezoeken? Gedaan, maar dat is zo’n saaie site. De lijst met namen van de kandidaten bekeken? Natuurlijk. Maar liefst dertien partijen staan daar op. Met, hoe opvallend, de grootste partijen weer vertegenwoordigd in de waterschappen. Behalve de PVV, want je kunt immers niet alle waterdieren en vogels uit andere landen weren. Alleen de vogels vliegen van oost naar west (Berlijn), aldus mijn favoriete songtekst ooit (Klein Orkest, Over de muur). Muren om een waterschap, werkt niet. Als waterschap uit de EU treden, werkt niet.

Desalniettemin zagen we dus veel oude bekenden onder de kandidaten, vaak mensen die niet meer zo politiek actief zijn, vaak ook wat ouder geworden. Mijn vraag is dan ook gerechtvaardigd. Heeft het nog wel zin om elke vier jaar kandidaten voor de waterschappen te kiezen? Is het geen verspilling van geld, campagnetijd en papier? Kunnen we niet beter meteen de mensen van de provincie een waterschap laten aansturen? Of de werknemers daar gewoon hun werk laten doen zonder wisselende contacten met bestuursleden? Ik denk dat bijna elke inwoner van Capelle denkt: die kandidatenlijst van het algemeen bestuur kan wat mij betreft zo het riool in. Maar dat zou dan weer niet milieuvriendelijk zijn. Er is qua folders met foto’s weer veel geld en tijd verspild, ook dat is zonde, voor het milieu.

C. Hulsbus