Oekraïners in Capelle herdenken start oorlog

capelle • Een grote groep Capelse Oekraïners die bij gastgezinnen of in de opvanglocatie Rivium verblijven, woonde afgelopen week een landelijke herdenking bij in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. 

De gemeente had voor de Oekraïners een bus en begeleiding van en naar de herdenking geregeld. Burgemeester Peter Oskam kijkt terug op een bewogen jaar: “Vorig jaar kwamen deze ontheemde mensen ons land binnen. Zij hadden huis en haard achtergelaten, gingen een onzekere tijd tegemoet. Ook in Capelle zetten we ons in om deze vluchtelingen op te vangen. Een jaar later zie je dat deze mensen ontzettend hun best doen om er het allerbeste van te maken. Het is knap dat ze het al die tijd volhouden, en fijn dat intussen de meeste mensen een baan hebben gevonden en alle kinderen hier naar school gaan. Nu het alweer een jaar geleden is dat de oorlog begon, willen we deze mensen de gelegenheid bieden om op een waardige manier te herdenken, samen met andere lotgenoten die elders in Nederland onderdak hebben gevonden.”

Nu wonen er 160 Oekraïners in het Rivium en de afgelopen maanden is er op de locatie flink verbouwd om meer plekken te maken. Zo zijn er extra (slaap)kamers, sanitaire ruimten en kookvoorzieningen gemaakt. Inmiddels is de verbouwing afgerond en de verwachting is dat er in de komende weken nieuwe mensen in het Rivium komen wonen. In totaal is er plaats voor ongeveer 250 Oekraïners.
Ook in de Dorpskerk in Capelle werd zondag stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. De vluchtelingen die de kerk vanaf medio 2022 opvangt hebben in de ochtenddienst van afgelopen zondag een aantal kaarsen aangestoken om op die manier hun wens op een toekomst vol van hoop en vrede te uiten.