Sporten voor hart- en vaatpatiënten bij CSG

capelle • Drie keer per week houdt CSG (Capelle Sport Gezond) trainingen in sportzaal Schollevaar, specifiek voor hart- en vaatpatiënten.

Al bijna veertig jaar maakt CSG (Capelle Sport Gezond) deel uit van het Capelse sportlandschap. Toch is de vereniging relatief onbekend. “Dat heeft denk ik alles te maken met de specifieke doelgroep waarop wij ons richten, namelijk hart- en vaatpatiënten. Niet iedereen kan bij ons terecht”, aldus Jeroen Kleijn, voorzitter van CSG.

Op maandagmiddag en op dinsdag- en donderdagavond zijn de trainingen. En sinds eind 2020 is CSG ook te vinden in het nieuwe zwembad Aquapelle, waar op woensdagmiddag een uurtje aqua-aerobicsles wordt gevolgd.

Kleijn: "Het gros van onze leden is hartpatiënt. Na een medische ingreep in het ziekenhuis - bijvoorbeeld een dotterbehandeling of een bypassoperatie - volgen patiënten een revalidatietraject, zoals bij revalidatiecentrum Capri. Sommige ziekenhuizen organiseren dat zelf. Na die revalidatie, meestal duurt dat traject enkele maanden, komt CSG in beeld. Wij bieden sport- en spelvormen, min of meer vergelijkbaar met het revalidatietraject. Alleen ontbreekt bij ons de medische begeleiding. Wel werken we met ervaren trainers. Voorts hanteren we een calamiteitenplan, zodat bij een incident direct in de sportzaal adequate hulp kan worden geboden. Denk aan reanimatie en het gebruik van AED, waarvoor we jaarlijks een cursus volgen.”

Als gevolg van de coronaperiode is het ledenaantal van CSG de afgelopen jaren gedaald. "Er is ruimte voor nieuwe instroom. Meer informatie: www.capellesportgezond.nl.