MET VIDEO

Nieuw kunstzinnig tintje in Schollebos

Algemeen

CAPELLE • Menig Capellenaar komt ze tegen tijdens een rondje door het Schollebos: de haas, ‘bosgeest’ of paddenstoelen, nauwkeurig uitgesneden uit een boomstam. Henk van Mullem, toezichthouder namens de gemeente, vertelt het verhaal achter de fantasierijke figuren en benadrukt tegelijk het belang van hout voor het bos. 

De man achter het ‘beeldhouwwerk’ van hout in het Capelse stadsbos is Jeroen van Domselaar, boomverzorger van beroep. Deze week maakte hij een kabouter, de eerste in het Schollebos. Oefening baart kunst, want Van Domselaar heeft het maken van figuren van boomstammen zichzelf aangeleerd. Zijn enige gereedschap: de kettingzaag.

Selectie
De bomen worden zorgvuldig geselecteerd, vertelt Henk van Mullem. “Het is niet zo dat een boom gekapt wordt met als doel kunstwerken te maken. Momenteel zijn het vooral essen die gebruikt worden. Door de essentaksterfte worden bomen aangetast en moeten deze helaas gekapt worden. Om de kunstwerken te maken zaagt Jeroen de boom tot een meter boven de grond af.”  

Biodiversiteit
Achtergebleven hout blijft in het Schollebos en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. “Stammen gebruiken wij voor een keermuur, hekken, beschoeiing langs de waterkanten en palen voor informatiebordjes”, aldus Henk van Mullem. Veel takken en ander losliggend hout in het Schollebos spelen daarnaast volgens Van Mullem een belangrijke rol in het ecosysteem. “Dood hout is nodig voor biodiversiteit”, zegt hij. Vogels, insecten en paddenstoelen profiteren allemaal van dood hout in het bos. In een ‘schoon’ bos is geen leven te vinden.”

Stroperij
Helaas komt het voor dat hout wordt meegenomen voor verbranding in de kachel. “Deze week is iemand betrapt die met een kettingzaag het bos in ging”, vertelt Van Mullem. “Het meenemen van hout uit een bos valt onder stroperij, wat een misdrijf is. En het verbranden van hout levert extra CO2-uitstoot op.”

Grote stukken
Om het dieven moeilijker te maken, wordt hout in grote stukken achtergelaten, wachtend op een ‘tweede leven’. “Het valt meer op wanneer iemand met een auto - met aanhanger - parkeert dan wanneer iemand op de fiets wat hout meeneemt.”

Welke nieuwe houtfiguren binnenkort verschijnen in het Schollebos is nog niet bekend. Binnenkort wordt wel een nieuwe bloemdragende bosrand aangeplant. En onlangs zijn de fruitbomen gesnoeid. Zo is er altijd iets te doen in Capelle’s grootste park.

Foto’s en video: Jan van der Arend