Watersnoodramp 1953 herdacht aan Dorpsstraat

capelle • Precies 70 jaar na de watersnoodramp in 1953 kwamen leerlingen van OBS De Wonderwind naar de Dorpsstraat om de ramp te herdenken.

De kinderen vulden daarbij symbolisch zandzakken, die rond het beeld van Johan van Veen werden gelegd. De leerlingen deden dit samen met burgemeester Peter Oskam, Dijkgraaf Toon van der Klugt van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en voorzitter Theo van de Gazelle van Stichting Blauwe Lijn de Watersnood van 1953. De veertig leerlingen van OBS De Wonderwind kwamen zo op dezelfde plaats van de ramp. Zij wandelen daarnaast mee in de speciale watersnood-wandeling ‘het Water Geeft en Neemt’, die door HVC en Stichting Blauwe Lijn is ontwikkeld in 2020. OBS De Wonderwind is enthousiast over deze pilot. De school vindt het belangrijk dat kinderen betrokken zijn bij hun omgeving en zich bewust worden over wat er speelt. In de middag geeft de school thematisch les.  

De herdenking vond plaats bij het borstbeeld van Johan van Veen, de ingenieur die het Deltaplan bedacht. Johan van Veen staat symbool voor lef, vooruitkijken naar de toekomst en innovatie. De kinderen vonden het heel bijzonder om dit moment mee te maken. Hun dag vervolgde met een wandeling naar de Hollandsche IJsselkering, waar zij leerden over het werk van het Rijkswaterstaat en eenmaal weer terug bij de ‘Oude Plaets' ontmoetten zij de ‘Dijkwacht' Arie van Gelder van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, die hen meer vertelde over het water en de dijken.