• Voorlezen bij de peuters.
• Voorlezen bij de peuters. Foto: Aangeleverd

Capelse peuters worden ‘grote lezers'

capelle • Voorlezen prikkelt de fantasie en helpt peuters met taalgevoel. Daarom besteedde gro-up locatie Kwetternest in Capelle aandacht aan de Nationale Voorleesdagen (25 januari tot en met 4 februari). De BoekStartcoach van de Bibliotheek las voor op de peutergroepen in Capelle. Zo worden kleintjes grote lezers.

De bibliotheek heeft een koffer vol verhalen en de BoekStartcoach komt deze verhalen voorlezen op de peutergroepen van gro-up. Per thema is er een boek geselecteerd dat meerdere malen wordt voorgelezen. Zo ontdekken kinderen al vroeg hoe leuk boeken zijn.

Bij peuteropvang Kwetternest was het thema ‘Ik en mijn familie'. Hier las de BoekStartcoach het verhaal voor van Anna en haar familie. "Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op,” vertelt Rachna Ramdien, onderwijsspecialist voor- en vroegschoolse educatie (vve). "En door het boekje vaker voor te lezen, komen deze woorden steeds terug.” In een klein groepje wordt er voorgelezen. Dan roept een jongetje: ‘Mama, taart bakken!' Rachna: "Kinderen herkennen de plaatjes uit het themaboekje en beginnen mee te praten. Dit stimuleert de taalontwikkeling.”
"Zo vroeg mogelijk met voorlezen beginnen is belangrijk,” aldus Annemarie Smeding-Hoving, pedagogisch coach bij gro-up. "Met name voor peuters die weinig Nederlandse taal aangeboden krijgen in hun thuissituatie. Voorlezen draagt bij aan de spraakontwikkeling van kinderen en het vergroten van hun woordenschat."