Staking busvervoer tot 10 februari

capelle • Vakbonden hebben hun leden opnieuw opgeroepen het werk neer te leggen. Hierdoor kunnen nog tot en met vrijdag 10 februari busritten van de RET uitvallen of vertraagd zijn. Het is voor de vervoersmaatschappij nog niet duidelijk om welke ritten het gaat. Door de staking rijdt een deel van de RET-bussen op deze dagen niet of niet op tijd. Het advies luidt de RET reisplanner op de website te bekijken of de RET App te gebruiken voor een actueel reisadvies.   


Lange celstraf geëist voor wapenhandel

capelle • De officier van justitie heeft een celstraf van 7,5 jaar geëist tegen een 35-jarige Capellenaar die verdacht wordt van wapenhandel. De Capellenaar is de hoofdverdachte, drie anderen zijn eveneens verdachte. Vanuit de VS lieten de verdachten onderdelen van wapens verschepen naar Kroatië, waar deze in elkaar werden gezet en van waaruit de wapens doorgestuurd werden naar Nederland. De mannen worden ook verdacht van omkoping. Volgens het OM werd smeergeld betaald aan werknemers van een grote scheepsbouwer om de buitenlandse uitzendkrachten aan het werk te kunnen houden.   

In 2019 kocht een onderzoeksteam meerdere keren munitie en wapens (waaronder automatische wapens) bij de neef van de hoofdverdachte. De wapenhandel van de hoofdverdachte en zijn broer werd volgens het OM gerund vanuit een berging bij een woning in Capelle aan den IJssel. In deze schuur werden de verdachten afgeluisterd en gefilmd door de politie, wat veel bewijsmateriaal opleverde. Het OM spreekt van een groot gevaar voor de samenleving als het gaat om wapenhandel. Tegen de broer, de neef en een man uit Huis ter Heide werd respectievelijk 7 jaar, 6 jaar en 5,5 jaar gevangenisstraf geëist. 

De uitspraak is op 24 maart.


Capelle gaat partnerband met Jiashan verbreken

capelle • De economische partnerband van Capelle met de Chinese stad Jiashan wordt verbroken. Het college heeft een voorstel hiervoor voorgelegd aan de commissie Samenleving en Economie. Op meerdere momenten is de partnerband met Jiashan besproken in raads- en commissievergaderingen. Via een overeenkomst tussen Capelle en Jiashan, getekend in 2017, zijn twaalf afspraken vastgesteld om onder meer ‘handel tussen de twee gemeenten te bevorderen, het investeringsklimaat te promoten en samen te werken op bepaalde economische gebieden'.

Navraag leerde dat Capelse ondernemers weinig baat (meer) hebben van de samenwerking. Daarnaast stelt het college dat door het veranderende economische en politieke klimaat het aanhouden van de partnerband niet langer van toegevoegde waarde is. Het voorstel kreeg bijval in de commissievergadering en het onderwerp komt als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van maandag 13 februari.