Geldzuil levert 2000 euro op voor oogoperaties

capelle • In 2022 is middels de geldzuil in de Capelse bibliotheek zo’n 2000 euro ingezameld voor de Lionsactie “Vreemd en Oud Geld voor blinden”. Landelijk heeft de actie in het kalenderjaar 2022 zes procent meer opgebracht dan het jaar daarvoor; de opbrengst steeg met 10.000 euro tot 180.000 euro.

Veel mensen hebben vreemd en oud geld in de keukenla liggen en weet wellicht niet goed wat er mee te doen. Supermarkten, ziekenhuizen, klinieken en Lionsclubs bieden gezamenlijk de oplossing om met dat geld wat goeds te doen: oogzorg in ontwikkelingslanden.
In totaal 56 Lionsclubs, verspreid over het hele land, zorgden voor de 90 verzamelzuilen. Een zuil brengt gemiddeld 2.000 euro per jaar op, goed voor 133 oogoperaties. Sinds de start heeft de actie voor de blinden 1.370.000 euro opgebracht, goed voor 91.333 oogoperaties in ontwikkelingslanden.

Jaarlijks worden meer dan 1,2 miljoen munten en 25.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. De Lions selecteren die zelf en zetten die als volgt in euro's om: Lions en hun vrienden nemen courant papiergeld mee op hun reizen. Zij betalen de middenkoers in euro's; courant muntgeld wordt per land gesorteerd en omgezet in euro's; een KLM purser neemt regelmatig 10 à 20 kg munten mee naar verre landen en zet het om in papiergeld; zilver-, nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen kiloprijs; incourant papier- en muntgeld, dat Nationale Banken niet meer terugnemen, wordt verkocht via veilingen.

De opbrengst van de actie wordt overgemaakt aan de Stichting Lions Fight for Sight Nederland. Op de website www.vreemdenoudgeld.nl staan alle Lionsclubs in Nederland die bij de actie betrokken zijn, waar een zuil staat en verder een indrukwekkende filmpje over een oogkamp. Tot op heden staat of stond in 25 procent van de Nederlandse supermarkten een verzamelzuil. De actie kan dus nog jaren doorgaan.
Voor informatie over de Lionsclub in Capelle aan den IJssel, zie:
capelle.lions.nl/projecten.