• Deelnemers van de Bouwwerkplaats.
• Deelnemers van de Bouwwerkplaats. Foto: Aangeleverd

Bouwpraktijk is een 'proeftuin voor bouwen'

capelle • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die interesse hebben om in de bouw te gaan werken kunnen bij de Bouwpraktijk in 10 tot 12 weken kennismaken met diverse aspecten van de bouw op een echte bouwplaats aan de Schermerhoek in Capelle.

“In december en januari hadden we open dagen voor potentiele kandidaten, die zich hadden aangemeld of waren aangemeld door de gemeente of door een stichting", legt projectmanager Simone Koot uit. "Deze week is er een intake voor de mensen die zich hebben ingeschreven. We praten rustig met hen over hoe of wat, geven uitleg en maken nader kennis, maar nemen ook een taaltoets af. Dat laatste is heel belangrijk. Om de bouwpraktijk te kunnen volgen, is het belangrijk dat je het gesproken Nederlands begrijpt. Is deze kennis niet voldoende dan is er voor die mensen op maandag- en vrijdagmiddag taalles, gericht op de bouw. Het kan ook zijn dat we de mensen adviseren een half jaar intensief aan de kennis van de Nederlandse taal te werken en dan in september bij ons te starten.”

De Bouwpraktijk wordt gegeven bij de Schermerhoek in een loods op het bouwterrein waar gedurende anderhalf jaar 540 woningen worden opgeknapt. Koot: “Het is de bedoeling dat we op het project in Capelle driemaal zullen draaien. Je hebt geen ervaring in de bouw nodig, maar je moet fysiek in staat zijn om in de bouw te werken, voldoende Nederlands begrijpen om de lessen te volgen, gemotiveerd zijn, het leuk genoeg vinden en er een beetje feeling voor hebben. Tijdens de eerste vijf weken, de eerste fase, maken ze kennis met alle aspecten van de bouw en krijgen ze les van onderaannemers en hoofdaannemers. In week vier gaan we kijken wat iemand het leukst vindt en mogen ze voor één of twee disciplines kiezen. In de specialisatiefase lopen ze met de onderaannemers, zoals een schilder, timmerman of elektricien op de flat mee. Het kan dat de deelnemer van iets zijn werk wil maken maar ook dat de onderaannemer deze als leerling wil of er meer tijd in wil steken. De laatste twee, drie weken is de uitstroomfase, waarin wij de kandidaat echt helpen om zich voor het vervolgtraject klaar te stomen; een vervolgopleiding of intern opgeleid worden”, besluit Koot.

Iedereen die interesse heeft in de bouwpraktijk, meer informatie wil of zich alvast wil aanmelden voor de volgende lichting in september kan terecht op www.debouwpraktijk.nl. 

Annemarie van der Ploeg