Actie voor levensreddende AED in de buurt

capelle • Nog niet in iedere buurt hangt een 'Automatische Externe Defibrillator' waarmee levens gered kunnen worden. Omdat iedere seconde telt bij een hartstilstand, heeft Capellenaar Johan Sprong een actie opgezet om geld in te zamelen voor een AED in de buurt.

Op het Hilde Erf heeft Johan Sprong in het verleden twee keer een buurtbewoner gereanimeerd, waaronder zijn eigen buurvrouw. Hij werkte destijds bij de politie en buren wisten hem daardoor te vinden. "Ik zal mij nu ook aanmelden als burgerhulpverlener", vertelt Sprong. "Dat is iemand die kan reanimeren en een AED kan bedienen. Hoewel, in nood kan iedereen een AED bedienen, omdat de instructies duidelijk zijn. Maar hoe meer burgerhulpverleners, hoe groter de kans dat er snel gereanimeerd kan worden. Daarom heb ik flyers uitgedeeld aan alle bewoners hier op het Hilde Erf om hen te vragen ook burgerhulpverlener te worden."
Om overlevingskansen te vergroten, moeten slachtoffers binnen zes minuten na een hartstilstand gereanimeerd worden met een AED. Vaak lukt het ambulances niet om binnen die zes minuten aanwezig te zijn, waardoor een buurt-AED letterlijk van levensbelang is. "Naar de twee dichtstbijzijnde AED's vanaf het Hilde Erf is het langer dan zes minuten lopen. Dan ben je te laat", aldus Sprong.

Momenteel is er minder dan 200 euro nodig om een AED op het Hilde Erf te kunnen plaatsen. Een AED kost 2660 euro, maar door korting van de fabrikant en subsidie van de gemeente moeten buurtbewoners 660 euro bij elkaar verzamelen.

Meer informatie over de buurt-AED's, de actie van Johan Sprong en andere initiatieven in Capelle is te vinden op www.buurtaed.nl.

Huub Lakerveld