Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Ophouden met zeuren en klagen

Algemeen

Joop (59) is depressief, heeft last van een enorme burn-out en vreest de donkere dagen voor kerstmis. Zoals Joop zijn er velen. Ik kwam hem tegen op de Koperwiek en luisterde aandachtig. 

Zijn werkgever eiste steeds meer inzet terwijl die inzet vanwege de leeftijd steeds minder wordt. Joop weet het soms echt niet meer. Alles wordt maar duurder terwijl de rijken rijker worden en armen armer. Joop zag de oplossingen wel maar weet dat die onuitvoerbaar zijn. Als alle rijken een deel van hun vermogen in potjes voor kansarme mensen zouden stoppen en dat geld verdelen onder hen die het echt nodig hebben, dan zou het er allemaal heel anders uitzien. Volgens Joop klagen we met z’n allen teveel en te vaak, vooral op sociale media. Over het WK in Qatar. Over vliegschaamte van de ‘echte’ Sinterklaas, die niet eens heeft gevlogen terwijl zijn nieuwe stoomboot energiezuiniger is. Over diezelfde milieuklagers die twee keer komende winter in de auto stappen naar de wintersport. Over klimaatactivisten die van hot naar her vliegen om te demonstreren. Joop begrijpt er soms niks meer van, maar volgens zijn psycholoog hoort dat bij een depressie. “Als we nu eens allemaal zouden stoppen met reageren op sociale media en negatieve nieuwsberichten, dan zou het stukken beter gaan met veel mensen. Sporten, wandelen, genieten van die paar leuke momenten per week.” 

De psycholoog kon het allemaal wel vertellen, Joop kwam niet uit die negatieve spiraal. Met zijn vrouw houdt hij van kerstsfeer in huis halen, maar de vrees voor een nog hogere energierekening maken hem nu al somber. Een op de zeven mensen heeft burn-outklachten terwijl de overheid oproept om nog meer te gaan werken. De balans tussen in- en ontspanning is veelal volledig zoek. Mede door de hoeveelheid tijd die mensen verspillen. Tijd is niet te koop. De hele dag series kijken of het negatieve nieuws volgen, maken je depressiever, zeker in deze tijd waarin media negatieve en vaak zinloze berichten over BN’ers rondstrooien, want die worden zo goed gelezen. De wijze woorden van zijn psycholoog ten spijt was Joop zoekende naar lichtpuntjes, naar positieve gevoelens, ervaringen en momenten. Nogmaals, zoals Joop zijn er nu velen.

Ik wens alle Jopen veel sterkte en mooie momenten toe.

Cor Hulsbus