Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Raad: “Extraatje voor Capellenaar nauwkeuriger besteden”

Algemeen

CAPELLE • De Begroting 2023 werd maandag tijdens een ‘marathonvergadering’ unaniem goedgekeurd. Het college kreeg via amendementen en moties verschillende opdrachten mee.

Zo moet het college op zoek naar een gerichtere aanpak voor het besteden van een extraatje van 4,6 miljoen euro, dat in de Begroting ter compensatie voor de gemeentelijke lasten over Capelse huishoudens verdeeld moet worden. Met een amendement verzoekt initiatiefnemer Leefbaar Capelle het college genuanceerder te kijken bij de besteding van dit bedrag. Volgens fractievoorzitter Cor Schaatsbergen is het steuntje in de rug een mooi gebaar, maar hoort daar maatwerk op basis van behoeften bij. Met dit raadsbrede amendement stuurt de raad aan op het onderzoeken van de noodzaak bij de besteding van het ‘extraatje’. Wethouder Rik van Woudenberg zei dat het goed is geld en energie te steken in mensen die het echt nodig hebben. “Ik ga hiervoor kijken naar de manier waarop andere gemeenten dit doen, leren en vervolgens erover in gesprek met de gemeenteraad.”

Ook was er unanieme steun voor het voorstel “Wees loyaal, maar budgetteer niet te royaal” van de SGP, waarmee verzocht wordt de campagne ‘Wees loyaal, koop Lokaal’ te continueren maar ook te evalueren. Daarnaast stemde de partij tegen het punt Stadsfeest in de Begroting 2023. “Wij vinden 150.000 euro voor een feest waar misschien vijf tot tien procent van de Capellenaren op af komt onverstandig en onverantwoord”, aldus fractievoorzitter Arwin van Buuren.

Gelijke betaling
Om aandacht te vragen voor het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen, diende GroenLinks een motie in. De partij constateert dat in Capelle het gemiddelde salaris van vrouwen in de schalen 6 tot en met 14 lager is dan het gemiddelde salaris van mannen in deze schalen, en wil dat de gemeente het goede voorbeeld geeft om deze kloof te dichten. De SGP en ChristenUnie stemden tegen deze motie, omdat het onderzoek naar de loonkloof al loopt.

Circulair bouwen en slopen
Bij de beschouwingen werd ook aandacht besteed aan duurzame ontwikkelingen in Capelle. D66 pleitte voor het opnemen van circulair bouwen en slopen in de nieuwe duurzaamheidsleidraad, en dit waar mogelijk als norm te stellen. De partij wijst daarbij op het schaarser worden van grondstoffen en de milieu-impact van niet te recyclen bouwmaterialen. Deze motie werd unaniem aangenomen.

BVNL diende een motie in over de opvang van asielzoekers. De partij vindt dat het gemeente als bestuursorgaan zelf beslissingen moet kunnen nemen over het al dan niet huisvesten van asielzoekers. Indiener Tatjana Sormaz refereerde aan het feit dat het college onlangs verrast werd door de aankondiging van vluchtelingenopvang op de grens met Capelle en wil dat de raad zelf kaders kan stellen voor opvang. Deze motie werd verworpen; de andere partijen verwezen naar aanwijzing vanuit het Rijk en het voorstel voor een spreidingswet.